Polecam przepis na pyszne waniliowe babeczki klik, które dodatkowo polałam polewą z białej czekolady i udekorowałam dekoracjami cukrowymi: gwiazdkami, choinkami i śnieżynkami :)

BABECZKI WANILIOWE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ

CZEKOLADY I DEKORACJAMI

CUKROWYMI WG VIOLI

BABECZKI WANILIOWE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I DEKORACJAMI CUKROWYMI WG VIOLI

BABECZKI WANILIOWE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I DEKORACJAMI CUKROWYMI WG VIOLI

BABECZKI WANILIOWE

SKŁADNIKI SUCHE:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru drobnego

2 łyżeczki cukru waniliowego

SKŁADNIKI MOKRE:

1 jajko

0,5 szklanki oleju rzepakowego

1 szklanka mleka (dałam 3,2%)

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

12 kostek białej czekolady

1- 2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

Forma do muffinek

silikonowe papilotki lub papierowe

DODATKOWE DEKORACJE:

dekoracje cukrowe: choineczki, śnieżynki, gwiazdki

SPOSÓB WYKONANIA BIAŁEJ POLEWY:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA NA BABECZKI:

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni (u mnie 200) i pieczemy 25 – 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy babeczki na kratkę do ostygnięcia, a następnie polewamy je polewą z białej czekolady. Babeczki dekorujemy cukrowymi dekoracjami wg uznania, można również użyć złotych lub srebrnych perełek cukrowych:) Z podanej porcji ciasta wychodzi 12 babeczek.

CIASTO NA BABECZKI WANILIOWE

CIASTO NA BABECZKI WANILIOWE

BABECZKI WANILIOWE

WYJĘTE Z PIEKARNIKA

BABECZKI WANILIOWE WYJĘTE Z PIEKARNIKA

BABECZKI WANILIOWE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ

CZEKOLADY I DEKORACJAMI

CUKROWYMI WG VIOLI

BABECZKI WANILIOWE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I DEKORACJAMI CUKROWYMI WG VIOLI