Pieczenie babek już zawsze będzie przypominać mi zapach świąt i moją ukochaną babcię, która była mistrzynią w ich robieniu i to właśnie ona nauczyła mnie piec tak pyszne babki:) Dlatego ja dziś tak chętnie korzystam z jej przepisów, i często piekę babki dla swoich najbliższych, a ten przepis jest jednym z fajniejszych przepisów na babki jakie mam w swoim zeszycie, i zaręczam Was Kochani, że tą babką będziecie zachwyceni bo jest naprawdę pyszna i wręcz rozpływa się w ustach:) Dlatego gorąco zachęcam Was do jej upieczenia i życzę wszystkim wspaniałych wypieków:)


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła roślinnego (ja używam Kasi)

4 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy

WYKONANIE:

Masło roślinne ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, sypiemy do nich
przez sito mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową, oraz 2 budynie śmietankowe i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Całość ucieramy robotem 3-4 minutki. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie). Ciasto wstawiamy do trochę nagrzanego (jakieś 8-9 minutek nagrzewamy), piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawiamy w foremce i czekamy pół godziny zanim wyjmiemy ją z formy. Po wyjęciu z formy posypujemy babkę cukrem pudrem, kroimy i zajadamy:) Ja dodatkowo zrobiłam śliczne dwie gwiazdki, a szablony zrobiłam z papieru:)

SMACZNEGO!!!