Zapraszam serdecznie do zrobienia Bałwanków z jajek z majonezem i szczypiorkiem, które ślicznie wyglądają na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakują:) 

BAŁWANKI Z JAJEK WG VIOLI

BAŁWANEK Z MAJONEZEM I SZCZYPIORKIEM WG VIOLI

DO ZROBIENIA 3 BAŁWANKÓW BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

3 dużych jaj, (ugotowanych na twardo)

3 małych jaj, (ugotowanych na twardo)

1 marchewki

5 goździków (lub ziarna pieprzu)

3 gałązek szczypiorku (lub natki z pietruszki)

3 kawałków marchewki w kształcie noska,

wykałaczek

sałaty dekoracyjnej

4- 5  łyżek majonezu (lub według uznania)

szczypiorku

WYKONANIE BAŁWANKÓW:

Ugotuj jajka na twardo i je obierz ze skorupek. Obierz marchewkę odetnij jej końce i ukrój po 3 plasterki z jednej i z drugiej strony. W ten sposób uzyskasz mniejsze i większe plasterki. Mniejsze plasterki połóż na większe – będą to kapelusze dla bałwanów. Jajka umieszczamy jedno na drugim (pamiętajmy, że na dole ma być większe jajko z którego odcinamy kawałek dołu, żeby bałwanek nam się nie przewrócił i stał stabilnie ), wbijając w większe jajko 3 wykałaczki i na nie nabijamy mniejsze jajko. Na górze konstrukcji montujemy kapelusz z marchewek (tu także pomoże mały kawałek wykałaczki), potem oczy i guziki z goździków oraz nosek z marchewki, miotłę ze szczypiorku i bałwanek gotowy! Talerz dekorujemy sałatą i kładziemy na niej bałwanki, następnie majonez mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i podajemy osobno do bałwanków, można również porcję majonezu ze szczypiorkiem ułożyć na środku talerzyka i na środek położyć bałwanka. Bałwanki mogą służyć również tylko do samej dekoracji świątecznego stołu.

SMACZNEGO!!!