Ostatnio przeglądając wiele fajnych przepisów w internecie, zachwyciłam się przepisem na ciasto bakaliowe z krakersami, które znalazłam na tej stronce klik. Długo się nie zastanawiając, postanowiłam je zrobić:) I po spróbowaniu rzeczywiście muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne i zawiera dużo bakalii, a masa krówkowa i słonecznik dopełniają całość. Uważam jednak, że ciasto lepiej smakuje jak dłużej poleży w lodówce. Polecam gorąco upiec to ciasto na święta:)

CIASTO BAKALIOWE Z KRAKERSAMI

SKŁADNIKI:

8 białek
4 żółtka
20 dag cukru
10 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag wiórków kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

KREM: 

puszka masy krówkowej
30 dag margaryny (użyłam Palmy)

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

duża paczka krakersów (ja użyłam 52 sztuki krakersów, a układałam na blaszce o wymiarach 36×25)

10 dag prażonych pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka i dodajemy stopniowo cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy, dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość blachy 40/40 cm głęboka (moja blacha miała wielkość 36×25). Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C.

PRZYGOTOWANIE MASY:

Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej.

UKŁADAMY KOLEJNO WARSTWY:

Ostudzone ciasto kroimy na dwa placki. Kolejno układamy warstwy: Placek, 1/4 kremu, 1/2 paczki krakersów, 1,4 kremu, reszta krakersów, 1/4 kremu, placek i reszta kremu. Wierzch posypujemy wcześniej uprażonym i ostudzonym słonecznikiem (słonecznik prażymy na suchej patelni). Ciasto przechowujemy w lodówce, a im więcej poleży tym jest smaczniejsze:)

SMACZNEGO!!!