Zapraszam serdecznie na moją wersję przepysznego ciasta Cappuccino, które jest niezwykle lekkie, ma niepowtarzalny smak kawy cappuccino i jest doskonałe jako wykwintny deser. Wzorowałam się na przepisie z tej stronki klik. Gorąco polecam je upiec na święta!!!

CIASTO CAPPUCCINO WG VIOLI

BISZKOPT:

5 jajek
5 czubatych łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM CAPPUCINO:

375 g Kasi
500 ml mleka (2 szklanki)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki cukru
5 żółtek
6 i 1/2 łyżek cappuccino czekoladowego

MASA ŚMIETANOWA:

500 ml kremówki 36% lub 30%
2 śmietan-fixy
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego

DODATKOWO:

10 kostek czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. W miseczce mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (blaszka o wymiarach 36×25) i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 170°C.

Biszkopt po upieczeniu studzimy. Przekrawamy na dwie części. Jeden placek zamrażamy (będzie nam potem służyć do następnego ciasta), a drugi przekładamy do blachy i nakładamy masę cappuccino. 

Biszkopt możecie Kochani również upiec ze swojego sprawdzonego przepisu:) 

PRZYGOTOWANIE MASY:

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, żółtka i kawę cappuccino. Następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Kasię utrzeć do białości i dodawać po 2 łyżki zimnego budyniu za każdym razem miksując.

MASA CAPPUCCINO WG VIOLI

PRZYGOTOWANIE MASY ŚMIETANOWEJ:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z pozostałymi składnikami i wyłożyć na masę cappuccino. Wierzch udekorować startą na tarce mleczną czekoladą.

PORADY VIOLI

Kochani zamiast jasnego biszkoptu możecie upiec biszkopt kakaowy. Natomiast jeśli chodzi o smak masy to śmiało możecie wypróbować innych smaków kawy cappuccino np: orzechowego czy waniliowego. Również zamiast czekolady mlecznej możecie użyć czekolady gorzkiej albo zwyczajnie wierzch posypać kakao, a śmietan- fixy można zastąpić żelatyną lub śnieżką. Kochani każdy z was może stworzyć własną oryginalną wersję tego pysznego ciasta:):) A ja mam skromną nadzieję, że i moja zmodyfikowana wersja również wam posmakuje:):):)

SMACZNEGO!!!