Ciasto Łabędzi puch jest naprawdę wspaniałe, puszyste i cudownie delikatne, a najciekawszym składnikiem w tym cieście jest dodatek czerstwych bułek w masie. Zaś jego cudowna słodycz przełamana jest kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, a całość dopełniają prażone wiórki kokosowe. Hmmm… jedząc to ciasto można się rozpłynąć:) Przepis dostałam od znajomej i szczerze polecam upiec to pyszne ciasto na święta:) :)

CIASTO „ŁABĘDZI PUCH”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka gorącej wody

1 łyżka oleju

1 łyżka cukru z wanilią (dałam cukier wanilinowy)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ:

2 małe czerstwe bułeczki (kajzerki)

3 szklanki mleka (dałam 3,2%)

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

100 g wiórków kokosowych

1 i 1/2 kostki masła (300 g)

dżem z czarnej porzeczki (280 g)

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:

1 czubata łyżka masła

100 g wiórków kokosowych

1/2 szkl cukru

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i proszek do pieczenia (ja mąki i proszek wymieszałam razem i przesiałam przez sitko) i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (23 x 33 cm) (u mnie blaszka o wymiarach 36×25) i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut (ja piekłam 29 minut).

PRZYGOTOWANIE MASY:

Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką – szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce zimnej masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

PRZYGOTOWANIE POSYPKI:

Na głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści (u mnie jakieś 2-3 minutki). Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć ciągle mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Biszkopt przekroić na 2 placki (ja dodatkowo zeskrobałam skórkę z biszkoptu bo w sumie sama popękała i odchodziła). Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Na krem nałożyć jeszcze lekko ciepłą posypkę i ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała. Ciasto schłodzić w lodówce jakieś 5-6 godzinek (a najlepiej przez całą noc).

SMACZNEGO!!!