Te pyszne drożdżówki z serem są puszyste i nie za słodkie, a ze stołu znikają w błyskawicznym tempie:) Są również idealne na zimne dni przy kawce czy herbacie. Uwielbiają je dzieci, a i każdy dorosły nie odmówi ich spróbowania:) Te drożdżówki to smak mojego dzieciństwa, i cieszę się, że babcia nauczyła mnie je piec:) Jednak z biegiem lat polepszyłam smak nadzienia dodając do masy serowej budyń waniliowy z którym uważam, że nadzienie jest smaczniejsze:) Także zapraszam gorąco do ich upieczenia:) Polecam również pyszne maślane gwiazdki z kruszonką KLIK

DROŻDŻÓWKI Z SEREM 

 


SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki na zaczyn

300 ml mleka

2 żółtka

4 łyżki cukru

50 g drożdży

70 g margaryny

szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

350 g sera twarogowego półtłustego

2 żółtka

2 czubate łyżki cukru pudru

2 łyżki budyniu waniliowego w proszku (lub śmietankowego)

1 łyżka cukru wanilinowego

PONADTO POTRZEBNE BĘDĄ:

1 jajko

1 łyżka mleka

papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE ZACZYNU:

Do miski pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i dwie łyżki mąki oraz 150 ml ciepłego mleka (mleko lekko podgrzać). Wszystko razem dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut, aby zaczyn ruszył.

PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO:

Do dużej miski przesiać mąkę i dodać sól, wymieszać. Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru na puszystą masę i dodać do mąki wraz z zaczynem i ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie wyrobić i stopniowo dodawać stopioną margarynę (może być lekko ciepła) i nadal wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:

Ser zemleć albo przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, budyń waniliowy w proszku oraz dwa żółtka. Wymieszać.

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (kulek) poukładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć ręką, wgłębienie na nadzienie zrobić szklanką wciskając ją w środek każdej drożdżówki. Następnie nakładać nadzienie serowe i odstawić drożdżówki do wyrośnięcia na 20 minutek. Po tym czasie należy ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem (sera nie smarować). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 23-25 minutek. Po wyjęciu z piekarnika układać drożdżówki na kratce do wystygnięcia.

PORADY VIOLI

Kochani drożdżówki możecie również zrobić z makiem czy budyniem, a po upieczeniu dodatkowo ozdobić lukrem:)

SMACZNEGO!!!