Pomarańcze zawsze przypominają mi święta, a ich piękny zapach przywołuje mi piękne wspomnienia z dzieciństwa i święta u dziadków na wsi:) Dlatego dziś zapraszam was na przepyszny deser z miąższem z pomarańczy i pyszną galaretką pomarańczową podany w skórkach z pomarańczy:) A przepis na ten deser spisałam kiedyś z jakiejś gazety i go sobie trochę zmodyfikowałam i teraz jest jeszcze bardziej smaczniejszy:) Jestem przekonana również, że ten pyszny deser będzie się z pewnością pięknie prezentował na Waszym stole świątecznym, i posmakuje wszystkim, którzy go spróbują:) 

 

PYSZNY DESER Z MIĄŻSZEM Z POMARAŃCZY I GALARETKĄ

POMARAŃCZOWĄ PODANY W SKÓRKACH Z POMARAŃCZY WG VIOLI

SKŁADNIKI:

2  pomarańcze

torebka galaretki pomarańczowej

240 ml napoju pomarańczowego Caprio lub soku pomarańczowego

2 i 1/2 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka żelatyny

1 płaska łyżka cukru wanilinowego

SPOSÓB WYKONANIA:

Pomarańcze myjemy i sparzamy, a następnie suszymy. Pomarańcze kroimy ostrym nożem na połówki i ostrożnie wydrążamy z nich miąższ, który drobno rozdrabniamy, a pestki wyrzucamy. Rozdrobniony miąższ wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz 240 ml napoju pomarańczowego i na małym ogniu gotujemy około 8 minut. Po tym czasie rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę i galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Na tym etapie miksujemy galaretkę pomarańczową. Następnie galaretkę studzimy i zimną przelewamy do połówek skórek pomarańczowych. Wstawiamy je do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia. Przed podaniem kroimy ostrym nożem porcje galaretki wraz ze skórką pomarańczową na ćwiartki.

POŁÓWKI POMARAŃCZY

WYDRĄŻONY MIĄŻSZ Z POMARAŃCZY

GALARETKA POMARAŃCZOWA Z MIĄŻSZEM Z POMARAŃCZY

PRZELANA DO POŁÓWEK SKÓREK POMARAŃCZOWYCH

PORADY VIOLI

Kochani jak wiadomo pomarańcze są różnej wielkości jednym razem kupicie większe, a innym trochę mniejsze więc jeśli zdarzy się, że zostanie wam trochę galaretki przelejcie ją sobie do pucharka, bo uwierzcie mi zawsze znajdzie się chętny aby ją zjeść:):):) Można również taką galaretkę nie przelewać do połówek skórek pomarańczowych tylko zrobić osobno deser w pucharkach i podawać go z bitą śmietaną:) U mnie w domu jak zostanie mi trochę galaretki to właśnie przelewam ją do pucharka i jak zastygnie to mój synuś chętnie ją sobie zjada:) Do połówek skórek pomarańczowych można również wlać samą rozrobioną w wodzie galaretkę i dołożyć owoce (np. mrożone truskawki i galaretka truskawkowa, lub mrożone maliny i galaretka malinowa itd.) i kolejny smaczny deser gotowy:) 

SMACZNEGO!!!