Już jako dziecko uwielbiałam przyglądać się jak mama i babcia pieką pyszne ciasta, skrzętnie więc notowałam rodzinne przepisy, a ten murzynek to niezapomniany smak mojego dzieciństwa:) Dlatego teraz gdy już sama mam własną rodzinę piekę dla nich to pyszne ciasto, które często gości na naszym stole, jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne:) Zachęcam więc do upieczenia murzynka, którego możecie również przełożyć pyszną masą czekoladową lub śmietanową:)

CIASTO:

25 dag margaryny

1 ½ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

8 łyżek wody

3 łyżki kakao

4 jajka

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao i wymieszać. Gotować około 5- 6 minutek często mieszając. Do ciepłej jeszcze masy dodać 4 żółtka i wymieszać robotem kuchennym, następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również wymieszać robotem. Białka ubić na sztywną pianę ( przed ubijaniem do białek dodać szczyptę soli). Dodać do masy i delikatnie wymieszać (najlepiej białka wymieszać ręcznie drewnianą łyżką). Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą prostokątnej formy o wymiarach 30 x 25. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 35 – 40 minut (ja piekę swojego murzynka 36 minutek).

MOJA POLEWA:

120 g margaryny

2,5 łyżki cukru

1 czubata łyżka kakao

5 – 6 łyżek mleka

Margarynę roztopić i dodać do niej pozostałe składniki, mieszać do uzyskania gęstej polewy. Gorącą polewę wylać na wystudzone ciasto:)

SMACZNEGO!!!!