Mięciutkie i rozpływające się w ustach kuleczki na bazie serka mascarpone i mleka w proszku. Powiem wam Kochani tak szczerze, że jeszcze zanim je zrobiłam czułam, że będą mi i mojej rodzince smakowały:) Dlatego gorąco polecam te trufelki bo są naprawdę bardzo smaczne:) Przepisik mam z tej stronki klik

 ORZEŹWIAJĄCE TRUFLE CYTRYNOWE


 SKŁADNIKI:

250 g serka mascarpone

1 szklanka pełnego mleka w proszku

200 g białej czekolady

skórka otarta z 2 cytryn

świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

1 płaska łyżka cukru pudru

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

foremki papierowe do pralinek

cukier puder do obtaczania

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Z jednej cytryny wycisnąć sok, a z dwóch zetrzeć skórkę. W misce umieścić serek mascarpone, mleko w proszku, dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą, puszystą masę. Powoli dodawać sok z cytryny nadal miksując. Dodać skórkę otartą z dwóch cytryn i całość zmiksować. Na tym etapie można spróbować masę i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem (ja do masy jednak dodałam łyżkę cukru pudru). Przygotowaną masę przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Następnie umieścić w lodówce i schłodzić przez 3 godziny (kulki można formować, gdy masa zgęstnieje). Po wyjęciu z lodówki formować trufle wielkości orzecha włoskiego. Po ułożeniu na talerzu, schłodzić w lodówce przez kolejne 2-3 godziny. Schłodzone trufle obtaczać w cukrze pudrze i przechowywać w lodówce. Ja swoje trufelki umieściłam dodatkowo w papierowych foremkach do pralinek, żeby śliczniej wyglądały:):):)

 

SMACZNEGO!!!