Kochani zapraszam Was na pieczeń, z pysznym farszem, która wspaniale smakuje zwłaszcza jak jest podana na ciepło, przepis na nią znalazłam na tej stronce klik, i trochę go zmodyfikowałam:) Gorąco polecam zrobić taką pieczeń na święta:)

PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – PAPRYKOWA

Z SOSEM MYŚLIWSKIM WG VIOLI PODANA NA CIEPŁO


SKŁADNIKI NA MASĘ MIĘSNĄ:

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

50 dag mięsa mielonego z indyka

1 i 1/2 szklanki bułki tartej

6 jajek

sól i pieprz czarny

SKŁADNIKI NA MASĘ PIECZARKOWO – PAPRYKOWĄ

80 dag pieczarek

1 żółta papryka

2 czerwone papryki

2 duże cebule

3 – 4 łyżki oleju

pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne, sól,

WARSTWA Z SOSEM MYŚLIWSKIM

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

1 opakowanie sosu myśliwskiego Knorr

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ 

2 keksówki

folia aluminiowa


WARSTWA PIERWSZA – MASA MIĘSNA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY MIĘSNEJ:

Mięso mieszamy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch małych keksówek wyłożonych folią aluminiową.

WARSTWA DRUGA – MASA PIECZARKOWO – PAPRYKOWA

PRZYGOTOWANIE MASY PIECZARKOWO – PAPRYKOWEJ

Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy na oleju 4 minutki. Wkładamy paprykę, chwilę podsmażamy (ok 3 minutek). Następnie dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem, aż pieczarki odparują i na koniec doprawiamy delikatnie solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Studzimy i masę pieczarkowo – paprykową wykładamy na mięso.

WARSTWA TRZECIA – SOS MYŚLIWSKI ZE ŚMIETANĄ

Sos myśliwski mieszamy ze śmietaną. Polewamy sosem masę pieczarkowo – paprykową.

Pieczemy pieczeń w nagrzanym do 175 °C piekarniku ok. 55 minut .

PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – PAPRYKOWA

Z SOSEM MYŚLIWSKIM WG VIOLI WYJĘTA Z PIEKARNIKA

PORADY VIOLI

Kochani jeśli chodzi o masę mięsną, możecie śmiało użyć samego mięsa wieprzowego, z indyka czy tylko wieprzowo-wołowego, wybór zależy tylko od was:) Ja zrobiłam taką mieszankę i mojej rodzince taka mięsna masa bardzo smakuje. Możecie również zrobić tylko jedną pieczeń zmniejszając o połowę składniki:) Po upieczeniu i wystygnięciu  pieczeń przechowujemy zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Można ją spokojnie odgrzewać zarówno w piekarniku czy mikrofalówce. Wspaniale smakuje na ciepło i może być podana na stół świąteczny w pierwszy lub drugi dzień świąt:)

SMACZNEGO!!!