Kochani dziś zapraszam was na moją pieczeń, która mam nadzieję, że wam posmakuje:) Pieczeń jest bardzo łatwa do przygotowania i pyszna. Farsz również wykorzystuje do faszerowania roladek i filetu z indyka.  Moją pieczeń podaje przeważnie na ciepło, lecz również wspaniale smakuje na zimno. Zachęcam więc do jej przygotowania i eksperymentowania:)

PIECZEŃ Z MIELONEGO MIĘSA Z PAPRYKĄ I SZCZYPIORKIEM WG VIOLI 

PIECZEŃ PODANA NA CIEPŁO

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego z indyka

250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

3/4 szklanki bułki tartej

2 jajka

pół dużej czerwonej papryki

pół dużej żółtej papryki

4 łyżki szczypiorku

sól, pieprz czarny do smaku

3 łyżki ketchupu łagodnego

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

keksówka

folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE PIECZENI:

Papryki myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w małą kostkę. Szczypiorek również myjemy i siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą, paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz czarny do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej dobrze wymieszane mięso. Wierzch smarujemy ketchupem. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę. Pieczeń podajemy na ciepło i na zimno, jako wędlina.

SMACZNEGO!!!