PYSZNA POLEWA CZEKOLADOWA I BIAŁA IDEALNA DO PIERNIKÓW, PIERNICZKÓW, CIAST I BABEK. POLECAM GORĄCO WYPRÓBOWAĆ:):) PRZEPIS NA TĄ POLEWĘ ZNALAZŁAM NA TEJ STRONCE klik

POLECAM RÓWNIEŻ GORĄCO DRUGI SPOSÓB ZROBIENIA POLEWY CZEKOLADOWEJ, KTÓRĄ POKAZAŁAM PRZY OKAZJI ROBIENIA PIERNIKÓW KLIK

POLEWA Z GORZKIEJ I MLECZNEJ CZEKOLADY:

1 tabliczka gorzkiej  czekolady 100 g

1 tabliczka mlecznej czekolady 100 g

200 ml śmietany kremówki 30%

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

2 białe czekolady każda po 100 g

150 ml śmietany kremówki 30%

POLEWA Z GORZKIEJ CZEKOLADY:

2 tabliczki gorzkiej czekolady każda po 100 g

200 ml śmietany kremówki 30%

SPOSÓB WYKONANIA:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy.

PORADY VIOLI:

Kochani proporcje polewy oczywiście możemy dowolnie zmieniać, pamiętając jednak o tym, że na każde 100 g czekolady ciemnej należy użyć 100 ml śmietany kremówki 30%. A na każde 1oo g czekolady białej należy użyć ok 75 ml śmietany kremówki 30%. Tak przygotowana polewa jest smaczna, błyszcząca i ładnie zastyga.

Polecam!!!