Na dziś przygotowałam dla was Kochani pyszne kulki kokosowe z migdałem w środku:) Przepis na kulki lekko zmodyfikowałam, a mam go w swym zeszycie od kilku lat i naprawdę polecam je zrobić, bo są naprawdę pyszne i w smaku przypominają Rafaello:) Kulki kokosowe najlepiej smakują mocno schłodzone i bardzo łatwo jest je  zrobić.  W sumie wychodzi tych pysznych kulek około 50 sztuk, ale tak naprawdę ilość kulek kokosowych jest zależna od tego jaką wielkość nasze kulki będą mieć, więc może ich wyjść nam nawet więcej niż 50 sztuk:) Gorąco polecam!!!

PYSZNE KULKI KOKOSOWE WG VIOLI

SKŁADNIKI NA KULKI KOKOSOWE:

1 szklanka cukru

1/2 szklanki wody

305 g mleka w proszku

200 g masła extra

200 g wiórków kokosowych

90 g migdałów

4 wafle (wafle suche)

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

foremki papierowe do pralinek

PRZYGOTOWANIE KULEK KOKOSOWYCH:

Do małego garnka wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody i zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy szklankę cukru i mieszamy łyżką, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie studzimy płyn. Zimny płyn przelewamy do miski i dodajemy rozkruszone drobno wafle, oraz mleko w proszku, połowę wiórków kokosowych i masło (masło wyjąć godzinę wcześniej z lodówki) i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Masę odłożyć do lodówki na 40 minut. W tym czasie migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, następnie je odcedzamy i przestudzone obieramy ze skórki. Po 40 minutach masę wyjmujemy z lodówki i formujemy kulki i w środek każdej kulki wkładamy migdał, a następnie obtaczamy każdą kulkę w pozostałych wiórkach kokosowych i wkładamy do foremek. Kulki wstawiamy do lodówki na trzy godziny i podajemy mocno schłodzone.

SMACZNEGO!!!