Zapraszam serdecznie na pyszny sernik brzoskwiniowy na zimno. Przepis ten powstał na podstawie mojego sernika cytrynowego klik i biszkoptu z przepisu na ciasto „Łabędzi puch” klik. Sernik ten na stałe zagościł już w mojej kuchni i mam nadzieję, że i w waszej kuchni również zagości. Sernik ten robiłam także z malinami i truskawkami, po prostu wystarczy tylko dobrać odpowiedni smak galaretki i owoców i mamy kolejny pyszny sernik! W sezonie są to oczywiście świeże owoce, a w zimie mrożone. Polecam również sernik dwukolorowy na święta klik.

PYSZNY SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO WG VIOLI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka gorącej wody

1 łyżka oleju

1 łyżka cukru z wanilią (dałam cukier wanilinowy)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA:

290 g sera śmietankowego – (użyłam sera w wiaderku)

350 ml śmietany kremówki 36% lub 30 %

1/2 szklanki cukru pudru

1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

200 ml wrzącej wody

DODATKOWO:

2 opakowania galaretki brzoskwiniowej

450 ml wrzącej wody

200 ml syropu z puszki

duża puszka brzoskwiń w słodkim syropie

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i proszek do pieczenia (ja mąki i proszek wymieszałam razem i przesiałam przez sitko) i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach 36×25) i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut (ja piekłam 29 minut).

Biszkopt możecie Kochani również upiec ze swojego sprawdzonego przepisu:)

PRZYGOTOWANIE MASY:

Na początku rozrabiamy galaretkę w 200 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ser śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (ja to robię około minutki mikserem). Ubijamy również mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy z masą serową. Gdy galaretka będzie całkowicie zimna wlewamy ją do masy serowej miksując około minutki mikserem. Masę serową wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki do stężenia.

PRZYGOTOWANIE GALARETKI DO DEKORACJI SERNIKA:

W 450 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 brzoskwiniowe galaretki i dodajemy 200 ml syropu z puszki i dokładnie mieszamy i studzimy.

PRZYGOTOWANIE SERNIKA:

Biszkopt po upieczeniu studzimy (ja biszkopt przekroiłam na dwa placki i wykorzystałam do tego sernika 1 placek a drugi zamroziłam). Przekładamy go do blachy  (u mnie blaszka o wymiarach 36×25) i zalewamy masą serową. Wstawiamy na 2-3 godzinki do lodówki, aby masa stężała. Następnie układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie (u mnie brzoskwinie zostały ułożone tak jak na zdjęciu). Brzoskwinie zalewamy delikatnie zimną galaretką i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

PORADY VIOLI

Kochani tak naprawdę nie musicie koniecznie piec biszkopta, wystarczy ułożyć na spód herbatniki lub biszkopty i będzie o wiele prościej i szybciej i zapewniam, że równie smacznie co z biszkoptem. I tak jak pisałam sernik ten możecie zrobić z malinami czy truskawkami, wystarczy tylko dobrać odpowiedni smak galaretki i owoców i mamy kolejny pyszny sernik! W sezonie są to oczywiście świeże owoce, a w zimie mrożone. Można także zrobić sernik w tortownicy lub mniejszej blaszce:)

SMACZNEGO!!!