Kochani gorąco polecam wam przepis na sernik dwukolorowy, który podbił serca moich domowników, receptura na ten sernik pochodzi z moich przepisów rodzinnych, które wciąż spisuje i udoskonalam:)

 



SKŁADNIKI NA CIASTO:

1,5 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru pudru

2 żółtka

200 g margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

1 kg twarogu półtłustego (ja używam z wiaderka Dr. Oetkera)

1 budyń waniliowy

1 cukier wanilinowy

150 g margaryny

1 szklanka cukru

6 jajek

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić. Następnie owinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku 3 godzinki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Margarynę utrzeć mikserem i dodawać powoli ser, a później po kolei żółtka, budyń waniliowy, cukier wanilinowy i wymieszać. Na sam koniec dodać białka ubite z cukrem i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 30 x 25 , położyć masę serową i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 55 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO!!!