Słodkości na święta nigdy za dużo, dlatego dziś prezentuje Wam kolejne wspaniałe świąteczne ciasteczka, które są bardzo proste w wykonaniu, a smakują niebiańsko… nikt się im nie oprze… nawet Święty Mikołaj:) Przepis na te pyszne ciasteczka dostałam dawno temu od znajomej i naprawdę gorąco go polecam:)

Zapraszam również serdecznie do upieczenia na święta moich kruchych ciasteczek orzechowych klik:)

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki krupczatki

200 g masła extra

1/3 szklanki cukru

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

1 łyżka cukru wanilinowego

szczypta proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z razem cukrami, mąką, żółtkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto (ja podzieliłam ciasto na dwie części), i wycinać foremkami ciastka w dowolnych kształtach (ja użyłam foremki w kształcie gwiazdek, choinek i różnych zwierzątek:) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka. Ciastka pieczemy na złoty kolor (ja piekłam swoje ciasteczka 12 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  C (pamiętajcie Kochani aby pilnować ciasteczek aby się Wam nie spaliły i blachę ułożyć tak w połowie piekarnika). Upieczone ciastka delikatnie przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Ciastka przechowujemy w pojemnikach:) Mi wyszły trzy blachy ciasteczek:)

SMACZNEGO!!!!