W tym roku zdecydowałam się wypróbować przepis na ten pyszny piernik klik, ale jak na początku przeczytałam przepis to byłam lekko zdziwiona, że jest to piernik bez dodatku miodu, no ale muszę przyznać, że jest to zdecydowanie jeden z najlepszych pierników jakie jadłam. Tego jak pachnie nie da się opisać słowami, a po skosztowaniu wprost rozpływa się w ustach, i od razu po upieczeniu jest mięciutki, wilgotny i taki pozostaje przez co najmniej tydzień, a jestem pewna, że i dłużej (u nas doczekał tylko 7 dni, i stopniowo znikał w naszych brzuszkach:) Dlatego polecam gorąco ten pyszny piernik, którego możecie spokojnie upiec tuż przed samymi świętami, a nawet w Wigilię i od razu po ostudzeniu częstować nim gości. Gwarantuję Wam, że wszyscy będą zachwyceni i będą prosić o kolejny kawałek:)

ŚWIĄTECZNY MIĘCIUTKI PIERNIK

SKŁADNIKI:

4 szklanki mąki (dałam mąkę tortową)

25 dag margaryny (użyłam margarynę Palma)

2 jajka

2 szklanki mleka (dałam mleko 3,2%)

1,5 szklanki cukru

przyprawa do piernika 40g

2 łyżki kakao

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

powidła śliwkowe 5-6 łyżek (dałam 6 łyżek)

bakalie (opcjonalnie)

(ja bakalii nie dodawałam do masy, użyłam natomiast orzechów włoskich do dekoracji)

POLEWA:

Czekolada mleczna (100 g)

Czekolada gorzka (100 g)

3 łyżki mleka

2 łyżki masła

DO DEKORACJI PIERNIKÓW:

użyłam 16 połówek orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE PIERNIKA:

 Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utarte jajka z cukrem połączyć z rozpuszczoną zimną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszać łyżką (ja dałam tylko powidła). Podzielić porcję na dwie keksówki wyłożone papierem do pieczenia (u mnie 35×12). Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C (ja piekłam w 190 stopniach 1 godzinkę). Po upieczeniu pierników należy zdjąć z nich papier do pieczenia i ostudzić na kratce.

PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ:

Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą przykryć ciasto. Udekorować wedle uznania (ja swoje pierniki udekorowałam połówkami orzechów włoskich). Pierniki po ostudzeniu przechowujemy owinięte w folię aluminiową lub w pojemnikach na ciasta.

PORADY VIOLI

Kochani u mnie w tym roku ten piernik pojawi się na pewno na świątecznym stole i jak widać na zdjęciu mi z tej porcji wyszły dwa pierniki, także gorąco polecam wszystkim upiec ten pyszny piernik na święta:):):) Możecie również zamiast polewy czekoladowej pierniki posypać cukrem pudrem, ale z polewą uważam, że jest przepyszny:) Do masy również można dodać trochę bakalii jeśli ktoś ma na to akurat ochotę, ja użyłam tylko do dekoracji orzechy włoskie z nimi piernik smakuje wyśmienicie :):)

SMACZNEGO!!!