Dziś mam dla Was kochani kolejny świetny przepis na jabłecznik, ciasto jest przepyszne i rozpływa się wręcz w ustach, aż chce się sięgnąć po następny kawałek:) Przepis na ten pyszny jabłecznik już dawno temu spisałam sobie od mojej znajomej, która piecze go już od kilku lat. Ja natomiast z tego przepisu piekłam go dopiero pierwszy raz i jabłecznik wyszedł mi wspaniale:) Będę więc do tego przepisu chętnie powracać, a was Kochani zachęcam gorąco do upieczenia tego pysznego jabłecznika:) 

JABŁECZNIK:)


PRZYGOTOWANIE CIASTA

CIASTO:

4 szklanki mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200 g margaryny

1  szklanka cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

2 całe jajka

 2 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

MASA JABŁKOWA:

2 kg jabłek

2 łyżki wody

3-4 łyżki cukru

torebka cukru wanilinowego

1 łyżka cynamonu

DO POSYPANIA JABŁECZNIKA

cukier puder

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon. Masę ostudzić.

Mąkę tortową przesiać na stolnicy i wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z margaryną. Dodać 2 żółtka, i 2 całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części i pierwszą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć (ciasto nawinąć na wałek i ostrożnie przenieść na blachę o wymiarach 30 x 25 ) na wcześniej posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą blachę. Widelcem ponakłuwać ciasto i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!