Kochani dziś proponuję Wam świetny przepis na zrobienie pysznych domowych krówek z migdałami, które znalazłam na tej stronce klik . Przepisu nie zmieniałam, jedynie podwoiłam składniki, ponieważ chciałam, aby wyszło więcej tych przepysznych krówek:) Krówki możecie również podarować pod choinkę swoim bliskim i znajomym, wystarczy je tylko ładnie zapakować i własnoręcznie zrobione słodycze na prezent są już gotowe:) Polecam:)

PYSZNE KRÓWKI CIĄGUTKI Z MIGDAŁAMI

ŁADNIE ZAPAKOWANE KRÓWKI SĄ 

IDEALNE NA ŚWIĄTECZNY PREZENT

 SKŁADNIKI:

cała puszka słodzonego mleka skondensowanego

1 szklanka cukru

1/2 kostki masła (100 g)

8 łyżek miodu (dałam miód wielokwiatowy)

1 paczuszka cukru waniliowego (dałam cukier wanilinowy)

100 g lub 150 g migdałów wedle uznania

(lub orzechów włoskich, orzechów laskowych, fistaszków)

PRZYGOTOWANIE KRÓWEK:

Migdały zalej wrzątkiem, po paru minutach (u mnie po 5 minutach) odcedź i obierz z brązowych łupinek. Wsyp na patelnię bez tłuszczu i na małym ogniu ogrzewaj mieszając, aż wyschną i staną się chrupiące. Grubo je posiekaj. Jeśli chcesz użyć orzechy laskowe, to upraż je lekko na patelni, a potem ściągnij skórkę wsypując je do ściereczki i lekko pocierając. Z włoskimi i fistaszkami (bez łupinki) oprócz siekania nic nie musisz robić. Metalową, małą foremkę keksową natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa foremka do pieczenia 20×20). Mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło włóż do małego rondelka, ustaw na małym ogniu i ciągle mieszając drewnianą łyżką gotuj. Gotowanie trochę potrwa, około 20 min. lub więcej (u mnie to potrwało ponad pół godziny), a przy tym nie wolno odejść od garnuszka, należy ciągle i bez przerwy mieszać, bo inaczej wszystko się przypali. Masa ma wyraźnie mocno zgęstnieć i przybrać karmelową, ciemną barwę. Do gorącej masy dodaj migdały i wymieszaj. (Można zrobić próbę gęstości masy zdjąć ją z ognia i łyżeczką nabrać niewielką ilość na talerzyk, po czym sprawdzić jak zastyga a jeśli jest za mało gęsta z powrotem postawić na ogniu i dalej gotować). Masę wyłóż do foremki i wyrównaj łyżką. Zostaw do zastygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę prawie pokojową i wyraźnie stwardnieje, ale jeszcze da się nacisnąć, wyłóż ją z foremki na natłuszczoną lekko olejem deskę i lekko dociskając pokrój ostrym nożem na prostokątne karmelki (nóż często wycieraj w mokrą ściereczkę lub płucz wodą, aby masa się nie przyklejała). Cukierki zawijaj w kawałki białego lub brązowego papieru do pieczenia lub w celofan (ja swoje cukierki w większości zawinęłam w celofan, a niektóre w złote papierki foliowe). Z tej porcji wychodzi mi ok. 50 cukierków, ale ogólnie ilość krówek będzie zależeć od tego jak pokroimy nasze cukierki:) Krówki możecie również przygotować według oryginalnego przepisu z połowy porcji, ja chciałam aby wyszło więcej krówek dlatego podwoiłam składniki:):)