Ciasto czekoladowe z dżemem jagodowym to rozkosz dla podniebienia, jest przepyszne i łatwe do zrobienia:) Przepis dostałam od koleżanki: a od siebie dodałam polewę czekoladową i posypałam wierzch orzechami włoskimi hmmm pycha:):) Gorąco polecam :)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady

300 g dżemu jagodowego, niskosłodzonego

130 g drobnego cukru

2 jajka (rozkłócone)

szczypta soli

125 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

1. Masło roztopić w garnuszku, dodać kawałki czekolady. Chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników.

2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki).

3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

4. Polać polewą czekoladową (w oryginalnym przepisie należy rozpuścić czekoladę i dodać 2-3 łyżki masła).