Zapraszam na pyszną galaretę wieprzową o kształcie ślicznego prosiaczka klik, która efektownie będzie wyglądać na każdym świątecznym stole. Polecam

SKŁADNIKI:

70-80 dkg golonki wieprzowej

20 dkg żeberek wieprzowych

2 średnie nóżki wieprzowe

1 marchewka

1 pietruszka

cebula

czosnek (użyłam 8 ząbków czosnku)

50g-60g żelatyny na 2 litry wywaru

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

butelka plastikowa z szeroką szyjką 1,5l

2 plastry mortadeli

2 oliwki na oczy (w zastępstwie użyłam 2 goździki)

goździki

WYKONANIE:

Mięso wymoczyć w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę, aby usunąć krew. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół.
Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i wegetą, włożyć do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na całą noc
do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka i nastawić do gotowania. Jak zacznie się powoli gotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, włoszczyznę, sól i gotować na wolnym ogniu ok.3 godziny. Żeberka należy wyjąć wcześniej z wywaru aby się nie rozgotowały. Wywar na galaretę zdjąć z ognia, mięso wyciągnąć na deskę, aby przestygło. Z wywaru odlać 2 litry przecedzić przez gazę i wymieszać w nim żelatynę. Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie umyć ( może być to butelka po mleku lub po „Nestea”) Zimną galaretę przełożyć do butelki napełniając ją po brzegi potem zakręcić butelkę szczelnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie najlepiej na drugi dzień przelać butelkę strumieniem ciepłej wody z kranu. Rozciąć butelkę za pomocą nożyczek takich jak do paznokci, wyjąć delikatnie galaretę i wyłożyć na półmisek ozdobiony sałatą. Z szynki lub mortadeli wyciąć ryjek, uszy i ogon i za pomocą goździków doczepić do naszego prosiaczka. Oczy zrobić można z oliwek lub z goździków.

SMACZNEGO!!!