Dziś postanowiłam zrobić domowym sposobem galaretki pomarańczowe w cukrze, bo je wprost uwielbiam, przepis na nie od lat mam w swoim zeszycie i dziś znów po niego sięgnęłam. I muszę przyznać, że galaretki wyszły pyszne i ze stołu znikały w błyskawicznym tempie:) Zapraszam:):)

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (szklanka o pojemności 250 ml)

1/2 szklanki cukru

1 galaretka pomarańczowa

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki soku z cytryny

DO OBTOCZENIA GALARETEK:

drobny cukier (można również użyć cukru kryształu)

W garnuszku zmieszać wszystkie składniki. Wstawić na gaz i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Zagotować i gotować 1 minutę.
Masę należy wlać do pojemniczka (wielkość zależy od tego jaką chcemy mieć galaretkę niższą czy wyższą). Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć i nożem pokroić galaretki na kwadraty (nóż najlepiej wcześniej zanurzyć we wrzątku). Każdą galaretkę obtoczyć w cukrze.
Zostawić w temperaturze pokojowej aż cukier przyschnie.