Rolada ze szpinaku klik jest wręcz zachwycająca, aksamitna w smaku i niezwykle prosta w wykonaniu. Zaś swoim pięknym wyglądem zawsze przykuwa uwagę gości i jest pierwszą przystawką, której chcą spróbować. Zobaczcie jak łatwo ją przygotować. Polecam

SKŁADNIKI:

opakowanie mrożonego szpinaku (500 g)

 2 ząbki czosnku (dałam 4 ząbki)

1 łyżeczka masła extra

4 jajka

2 serki Almette śmietankowe po 150 g (lub chrzanowe, albo czosnkowe)

4 ząbki czosnku (dałam 3 ząbki)

łosoś wędzony w plastrach 400g

sok z połówki cytryny (sok dodałam po przeczytaniu komentarzy pod przepisem)

 sól, biały pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni należy podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Następnie masę zmiksować, odsączyć na sitku i wystudzić.
Do szpinaku dodać żółtka. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Masę szpinakową wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć, wystudzić na kratce i ściągnąć papier.  Serek przełożyć do miseczki, dodać 3 – 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok z połówki cytryny i wymieszać. Przestudzony placek posmarować serkiem. Na serku ułożyć łososia tak, aby pokrył całość.  Zwinąć jak roladę i zawinąć ściśle w folię do żywności. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić w plastry i podawać jako przekąskę.

SMACZNEGO!!!!