Kochani zapraszam na bardzo smaczny sernik, który rozpływa się w ustach a dodatek kremówki sprawia,że jego smak jest serowo – śmietankowy. Gorąco polecam ten przepis klik

SPÓD SERNIKA:

0,5 kostki margaryny

2 jajka

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

wymiar blachy (duża, bo to na 1,5 kg sera) może być długa , ale wysoka. 24cm/39cm

( ja użyłam blachy prostokątnej o wymiarach 36×25)

MASA SEROWA:

8 jaj

2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1,5 kg zmielonego sera (gęstego)

0,5 litra kremówki 30% lub 36%

1 budyń waniliowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki na spód sernika wymieszać i wyłożyć na formę z papierem do pieczenia. Jeśli twój piekarnik nie wypieka spodu ciast to najpierw podpiec spód, a później wylej masę serową i piecz 10 minut krócej.

Białka ubić na sztywną pianę z 1 szklanką cukru. Następnie żółtka ubić z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na kogel-mogel.

Ubij kremówkę ,ale nie na sztywno. Tak aby ją dobrze spienić.

Do miski włóż kogel-mogel z żółtek, dodaj ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wlej kremówkę, delikatnie wymieszaj na małych obrotach miksera lub ręcznie łyżką , następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

Masę serową przełóż na nasz spód i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Jeśli ciasto zacznie się z góry za mocno przypiekać to wstaw wyżej blaszkę z piekarnika i piecz dalej.

Po upieczeniu wystudź.

Wystudzone ciasto polukruj lukrem, białą polewą lub posyp cukrem pudrem.