Słodkości na święta nigdy za dużo, dlatego dziś prezentuje Wam kolejne wspaniałe świąteczne ciasteczka, które są bardzo proste w wykonaniu, a smakują niebiańsko… nikt się im nie oprze… nawet Święty Mikołaj:) Przepis na te pyszne ciasteczka dostałam dawno temu od znajomej i naprawdę gorąco go polecam:)
Zapraszam również serdecznie do upieczenia na święta moich kruchych ciasteczek orzechowych klik
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki krupczatki
200 g masła extra
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z razem cukrami, mąką, żółtkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto (ja podzieliłam ciasto na dwie części), i wycinać foremkami ciastka w dowolnych kształtach (ja użyłam foremki w kształcie gwiazdek, choinek i różnych zwierzątek:) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka. Ciastka pieczemy na złoty kolor (ja piekłam swoje ciasteczka 12 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (pamiętajcie Kochani aby pilnować ciasteczek aby się Wam nie spaliły i blachę ułożyć tak w połowie piekarnika). Upieczone ciastka delikatnie przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Ciastka przechowujemy w pojemnikach:) Mi wyszły trzy blachy ciasteczek:)
SMACZNEGO!!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
« lis | ||||||
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Uwierz w magię świąt
Dziewczyno skąd wzięłaś takiego lisa i renifera??!!
Te foremki na ciastka kupiłam w zestawie z innymi kształtami
Pozdrawiam świątecznie
Viola autorka stronki
Takie słodkości to fajne na prezent dla dziadków od młodych wnuczków
Czy można zastąpić śmietanę czym innym ? Np. jogurtem naturalnym ?
Ja używam tylko kwaśnej śmietany, z jogurtem naturalnym nie robiłam tych ciasteczek więc trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, ale zawsze można poeksperymentować:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Jeszcze jedno pytanko Potrzebna jest mąka krupczatka ziemniaczana czy pszenna – nie znam się zbytnio na mąkach 😉
Ciasteczka wyglądają przepysznie :]
Do zrobienia tych pysznych ciasteczek potrzebna jest mąka krupczatka:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
ale ta mąka krupczatka to jest mąka pszenna czy ziemniaczana 😀 ?
Użyłam mąki pszennej krupczatki typ 450 która jest mąką grubą o konsystencji kaszki:) Używa się jej do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, ale także do panierowania:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Violu, jak długo można przechowywać ciasteczka?
Właśnie będę się zabierać za pierniczki, które wiadomo musza sobie poleżakować, zrobiłabym w kolejnym dniu Twoje ciasteczka, ale nie wiem czy nie wcześnie?
Ewitko dokładnie nie wiem ile mogą poleżeć bo ilekroć je zrobię i zapakuję do pudełek to jakoś kilka dni tam leżakują bo zwyczajnie je sobie podjadamy, a zwłaszcza sięga po nie mój synuś który uwielbia ciasteczka:) Też chcę upiec te ciasteczka na święta dla dzieciaczków ja upiekę je tak trzy dni przed świętami:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
ciasteczka wygladaja pysznie, a nie wiem czy wiesz , mikolaj rezyduje tez na stronie listdomikolaja.pl:)
Dziękuję:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki