Te urocze małe choineczki wykonałam z ciasta piernikowego, przykryłam białym lukrem i posypałam kolorowymi perełkami. Samo przygotowanie jest proste, wymaga jednak użycia foremki w kształcie gwiazdki w kilku różnych rozmiarach. W tym roku będę robić ich całe mnóstwo bo pragnę obdarować nimi swoich najbliższych, a nawet ustawię jedną na Wigilijnym stole. Mój mały synek był nimi zachwycony i pomagał mi wykrawać gwiazdki i dekorować choineczki, a potem je smacznie zajadał:):) Przepis na ciasto piernikowe spisałam dawno temu oglądając program kulinarny i gorąco zachęcam do ich zrobienia:) 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 14 SZTUK:

230 g masła extra

3/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka miodu (u mnie miód wielokwiatowy)

1 jajko

5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 – 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)

2 łyżki cacao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2  i 1/2 łyżki przyprawy do piernika

szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól, wymieszać i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 5 godzin lub całą noc. Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 4 – 5 mm, podsypując delikatnie mąką. Następnie wycinamy pięć różnej wielkości gwiazdek. Pieczemy te większe gwiazdki w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, a najmniejsze kształty gwiazdek pieczemy osobno około 4 – 5 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy na kratce.

LUKIER:

1 białko

1 szklanka cukru pudru

Białko ubijamy na sztywno i powoli dodajemy cukier puder stale mieszając.

PRZYGOTOWANIE CHOINKI:

Na największą gwiazdkę kładziemy łyżkę lukru, przykrywamy ją mniejszą gwiazdką, znowu kładziemy lukier i gwiazdkę, na samej górze również rozprowadzamy troszkę lukru i kładziemy najmniejszą gwiazdkę pionowo. Dodatkowo naszą choineczkę dekorujemy kolorowymi perełkami i odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Na następny dzień możemy je ładnie zapakować i podarować swoim najbliższym czy przyjaciołom pod choinkę:)

Kochani moje choineczki są małe, a każda ma około 9 cm wysokości, ale wszystko zależy od ilości foremek w komplecie. Możecie swoje choineczki udekorować na swój własny sposób, zamiast lukru można użyć stopionej białej czekolady, można je również posypać cukrem pudrem. Zachęcam gorąco do wspólnego pieczenia razem z dziećmi:):)

SMACZNEGO!!!