UPIECZ SAM(A) PIERNICZKI NA ŚWIĘTA

PUSZYSTE PIERNICZKI

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej
tortowej (typ 450);
1 jajo;
3/4 szklanki cukru pudru;
czubata łyżka miodu;
1,5 łyżeczki przyprawy do
pierników;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
2,5 dag drożdży;
2,5 dag miękkiego masła;

PRZYGOTOWANIE NASZYCH PIERNICZKÓW:

Kochani mąkę musicie wymieszać z cukrem
pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z
przyprawami, i na koniec wymieszać z sodą,
przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać.
Dodać drożdże (bez robienia rozczynu),
jajko, masło i wyrobić dokładnie. Wałkować
(w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki)
na ulubioną grubość (grubsze są bardziej
miękkie), wycinać foremkami dowolne
kształty i piec ok. 15 minut w piekarniku
nagrzanym do 190 stopni (lepiej nie
piec zbyt długo, bo twardnieją).
Puszyste pierniczki są miękkie już
następnego dnia po upieczeniu.

PIERNICZKI ELIZY

SKŁADNIKI NA OK. 50 SZTUK:

2 jajka;
150 g cukru;
250 g mielonych migdałów;
40 g mąki;
2 malutkie łyżeczki
proszku do pieczenia;
starta skórka z połowy cytryny;
1 łyżeczka cynamonu;
po szczypcie goździków,
imbiru, kardamonu;
40 opłatków;
200 g czekolady;
15 g tłuszczu;
ok. 40 migdałów;

PRZYGOTOWANIE NASZYCH PIERNICZKÓW:

Kochani jajka musicie utrzeć z cukrem.
Wymieszać migdały, mąkę, proszek do
pieczenia, skórkę z cytryny i przyprawy
i dodać do masy jajecznej. Ciasto
rozsmarować na opłatkach i ułożyć na
wyłożonych papierem blachach i
zostawić na noc. Nad ranem piekarnik
rozgrzać do 180 stopni i piec pierniki
ok. 15 minut. Po upieczeniu pierniczki
odstawić, by wystygły. Czekoladę
posiekać i rozpuścić z tłuszczem.
Posmarować pierniki i udekorować
migdałami. Można je też ozdobić
czekoladowymi kleksami i wisienkami.

BARDZO SMACZNE PIERNICZKI:

SKŁADNIKI:

1 kg mąki;
1 kostka margaryny;
plasterek smalcu;
1 szklanka cukru;
3/4 szklanki miodu;
1 łyżka kakao;
3 jajka;
torebka przyprawy
do pierników;
1 łyżeczka amoniaku;
1 łyżeczka sody;

PRZYGOTOWANIE NASZYCH PIERNICZKÓW:

Kochani margarynę trzeba przełożyć
do rondelka i dodać smalec, cukier,
miód, kakao oraz przyprawę do pierników
i mieszając, musicie rozpuścić to na małym
ogniu. Powstałą masę trzeba wystudzić,
dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do
miski wsypujecie mąkę, i w niej robicie
dołek i wlewacie rozpuszczony w jednej
łyżeczce wody amoniak oraz sodę.
Następnie wlewacie wystudzoną masę,
i odczekujecie około 5 minut i zarabiacie
ciasto. Wyrobione ciasto powinno mieć
konsystencję, jak ciasto na pierogi.
Ciasto rozwałkujcie i przy pomocy
foremek wykrawajcie z niego pierniczki.
Pierniczki piec należy 10 minut
w temperaturze 180 stopni.

Kochani wszystkim Wam
życzę wspaniałych wypieków
i całego domu wypełnionego
słodką wonią cynamonu,
goździków i kardamonu.
Ach i jak tu nie spróbować
choć kawałka!