Kochani mały aniołek z makaronu będzie z pewnością pięknie wyglądał na każdej choince i jest łatwy do zrobienia. Możecie nawet zrobić komplet takich małych aniołków i podarować je swoim bliskim pod choinkę. 

ANIOŁEK Z MAKARONU WG VIOLI

ANIOŁEK Z MAKARONU WG VIOLI

POTRZEBNE BĘDĄ:

1 sztuka makaronu Penne Rigate-  rurka skośna na tułów

2 kolanka z falbankami na rączki

1 kokardka na skrzydełka

2 średnie muszelki na główkę

kilka gwiazdeczek na włosy 8 – 9 sztuk (lub ryż, kasza jaglana)

klej w pistolecie na gorąco

złoty lakier w sprayu (lub srebrny)

wstążka lub złoty sznureczek do zawieszenia aniołka

złoty klej brokatowy

SPOSÓB WYKONANIA:

Klejem na gorąco sklejamy razem dwie średnie muszelki (będzie to główka aniołka). Główkę przyklejamy do rurki. Z tyłu przyklejamy aniołkowi kokardkę, która utworzy nam skrzydła aniołka. Następnie z każdej strony przyklejamy kolanka z falbankami które utworzą nam rączki aniołka. Włoski aniołka uzyskamy przyklejając na główce małe gwiazdeczki. Czuprynę można zrobić również z ryżu lub ziaren soczewicy albo po prostu wycisnąć na główkę kilka esów floresów z kleju. Gdy klej wyschnie wkładamy gotowego aniołka do kartonowego pudełka i spryskujemy go złotym lakierem w sprayu i czekamy, aż wyschnie. Po wyschnięciu odwracamy aniołka i nakładamy kolejną warstwę lakieru. Aniołka po wyschnięciu lakieru dekorujemy złotym klejem brokatowym i pozostawiamy znów do wyschnięcia. Nitkę zaczepiamy na skrzydełku lub szyi, można ją również przykleić wcześniej razem ze skrzydełkiem.