ZRÓB SAM(A) WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI


SKŁADNIKI NA KWAS BURACZANY:

1/2 kg buraków ćwikłowych;
1 litr wody przegotowanej
i ostudzonej;
skórka razowego chleba;
szczypta soli;

SKŁADNIKI NA BARSZCZ:

1 i 1/2 litra wody;
1/2 kg buraków;
1 pietruszka;
1 cebula;
1/4 selera;
1 marchewka;
1 ząbek czosnku;
sól, pieprz, cukier;

SKŁADNIKI NA CIASTO NA USZKA:

2,5-3 szklanki mąki,
jajo, sól, trochę wody.

SKŁADNIKI NA FARSZ DO USZEK:

7-10 dag suszonych grzybów;
spora cebula;
1-2 łyżki bułki tartej;
2 łyżki oleju lub
sklarowanego masła;
1 jajo;
kilka łyżek wywaru
z grzybów;
pieprz, sól;


PRZYGOTOWANIE KWASU BURACZANEGO:

Buraki obieramy i kroimy na plasterki.
Układamy w kamiennym garnku
lub szklanym słoju. Zalewamy je
ostudzoną i osoloną szczyptą soli
wodą. Na wierzch kładziemy skórkę
razowego chleba. Pojemnik przykrywamy
kawałkiem szmatki (gazą). Odstawiamy
w ciepłe i spokojne miejsce na 3-4 dni.
Jeśli na powierzchni płynu zobaczymy
zbierającą się pianę – usuwamy ją
starannie. Po tym czasie zlewamy
płyn do czystych butelek lub słoików,
które starannie zamykamy. Przechowujemy
w chłodnym miejscu do czasu użycia.

PRZYGOTOWANIE BARSZCZU:

Obrane jarzyny wraz z grzybami,
czosnkiem i przyprawami gotujemy
w garnku z wodą. W tym czasie
trzemy buraki na dużych oczkach.
Dodajemy do jarzynowego wywaru po
ok. 20 min. Nie przykrywamy garnka
pokrywką. Dzięki temu nie stracimy
klarownego, czerwonego koloru. Zajmie
nam to następne 20 min. Dodajemy
sól, pieprz i sok z cytryny w ilościach
najlepszych dla własnego smaku.
Raz krótko zagotowujemy. Zupę
zostawiamy „w spokoju” na około pół
godziny. Teraz wszystkie smaki się
wyklarują. Po tym czasie przecedzamy
barszcz do innego garnka. Dolewamy
ok 1/2 litra kwasu z buraków.
Doprawiamy do smaku ponownie.

ZAGNIEĆ CIASTO I PRZYGOTUJ
FARSZ DO USZEK:

Posiekaj cebulę i usmaż ją na sklarowanym
maśle lub oleju, przełóż do miski. Jak
najdrobniej posiekaj grzyby lub przepuść
je przez maszynkę i dodaj do cebuli. Wlej
jajo ubite rózgą. Wyrabiaj tę masę, dodając
bułkę tartą i dolewając po odrobinie wywaru
z grzybów. Gdy farsz będzie gęsty, ale nie
za ścisły, dopraw go do smaku solą i
pieprzem, wymieszaj widelcem, przykryj
i wstaw do lodówki. Teraz do pustej miski
wysyp mąkę i szczyptę soli, wbij jajo i,
dolewając po odrobinie wody, zagnieć
sprężyste, zwarte ciasto. Przykryj je
ściereczką, niech 15 minut odpoczywa.

UFORMUJ USZKA I UGOTUJ JE:

Podziel ciasto na 2 lub 3 części, jedną
połóż na posypanej mąką stolnicy, a
pozostałe, niech czekają na swoją kolej.
Rozwałkuj pierwszą porcję na cienki
placek. Pokrój go na małe (o boku 4 cm)
kwadraty. Nabieraj łyżeczką porcje farszu
wielkości orzecha laskowego i kolejno
układaj je na kawałkach ciasta. Poskładaj
kwadraty po przekątnej na pół, tak
aby powstały trójkątne pierożki. Palcami
zlep brzegi każdego. Następnie bierz po
jednym w dłoń i na palcu sklejaj końce
trójkątów. Odkładaj uszka na oprószoną
mąką ściereczkę. W dużym garnku wstaw
wodę, posól ją. Powinna się zagotować,
nim skończysz lepienie uszek. Tymczasem
kładź na stolnicę kolejne porcje ciasta i
powtarzaj wszystkie czynności. Potem
ostrożnie wkładaj partiami uszka do
wrzącej wody i po minucie od wypłynięcia
wyjmuj je łyżką cedzakową. Chwilkę osączaj
i przekładaj na talerze. Zalej wszystkie
porcje gorącym barszczem i podawaj.

SMACZNEGO!!!