Kochani zachęcam Was do zrobienia pysznej wędlinki ze schabu, która jest łatwa do wykonania, a w smaku soczysta i pyszna. Ja wzorowałam się na przepisie z tej stronki klik. Zapraszam do wypróbowania zarówno oryginalnego przepisu jak i również mojej wersji. Mam nadzieję, że schabik Wam posmakuje. Wędlinkę polecam zrobić szczególnie na święta, a zamiast schabu możecie użyć innego mięsa np: filetu z indyka, karkówki, łopatki czy szynki wieprzowej:)

SCHAB GOTOWANY 10 MINUT WG VIOLI



 SKŁADNIKI:

1, 60 schabu bez kości

3 litry zimnej wody

6 i 1/2 łyżek soli

3  czubate łyżki majonezu

2 łyżki majeranku

4 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

2-3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

1 czubata łyżeczka cukru

WYKONANIE:

Do garnka należy wlać zimną wodę, i dodać wszystkie przyprawy, a czosnek przekroić na połówki. Wymieszać trzepaczką i włożyć schab do zimnej wody. Włączyć gaz i jak się mięso zagotuje (,,z zegarkiem w ręku”) gotować 5 min, pod  lekko uchyloną pokrywką, po tym czasie wyłączyć i zostawić do całkowitego wystygnięcia pod przykryciem (u mnie trwało to 8 godz). Jak wystygnie ponownie wstawić na gaz i gdy się zagotuje, nastawić ponownie na 5 minut i znowu wyłączyć. Wyciągnąć jak będzie całkiem zimny (u mnie po 8 godzinach). Schab lekko osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!!!