Kochani zachęcam Was do zrobienia pysznej wędlinki ze schabu, która jest łatwa do wykonania, a w smaku soczysta i pyszna. Ja wzorowałam się na przepisie z tej stronki klik. Zapraszam do wypróbowania zarówno oryginalnego przepisu jak i również mojej wersji. Mam nadzieję, że schabik Wam posmakuje. Wędlinkę polecam zrobić szczególnie na święta, a zamiast schabu możecie użyć innego mięsa np: filetu z indyka, karkówki, łopatki czy szynki wieprzowej:)
SCHAB GOTOWANY 10 MINUT WG VIOLI
SKŁADNIKI:
1, 60 schabu bez kości
3 litry zimnej wody
6 i 1/2 łyżek soli
3 czubate łyżki majonezu
2 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
2-3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka cukru
WYKONANIE:
Do garnka należy wlać zimną wodę, i dodać wszystkie przyprawy, a czosnek przekroić na połówki. Wymieszać trzepaczką i włożyć schab do zimnej wody. Włączyć gaz i jak się mięso zagotuje (,,z zegarkiem w ręku”) gotować 5 min, pod lekko uchyloną pokrywką, po tym czasie wyłączyć i zostawić do całkowitego wystygnięcia pod przykryciem (u mnie trwało to 8 godz). Jak wystygnie ponownie wstawić na gaz i gdy się zagotuje, nastawić ponownie na 5 minut i znowu wyłączyć. Wyciągnąć jak będzie całkiem zimny (u mnie po 8 godzinach). Schab lekko osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
« gru | ||||||
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Uwierz w magię świąt
Mam pytanie czy golonko tez w ten sposob uda sie zrobic?oczywiscie po wyjeciu kosci.
Robiłam ze schabem i karkówką ale z golonką nie robiłam:) Jednak uważam, że po wyjęciu kości możesz spróbować zrobić ją i mam nadzieję, że wyjdzie ci pyszna wędlinka:) Daj znać jak Ci wyszła bo jestem sama ciekawa:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Violu, zrobiłam wczoraj schabik, dzisiaj wieczorkiem go właśnie pałaszujemy. Jest pyszniutki, faktycznie mięciutki i soczysty, jak nie schabik:))
Niestety u mnie długo stygł (chyba mam za ciepło w domku:) Po pierwszym gotowaniu 10 godz, a po drugim jeszczce dłużej, stał sobie całą noc i stygł a rano jeszcze była ciepła zalewa:))
Ale schabik super! Już wiem że na pewno zrobię go na świąteczny stół:)) Moja córcia pałaszowała, aż miło:)) Dzięki za ten przepisik:) U mnie w tym roku same gotowe wędlinki będą, żadnych kupnych:)
pozdrawiam cieplutko przedświątecznie:)))))
Ewitko cieszę się, że zrobiłaś schabik i że wam posmakował:) Co do godzin stygnięcia to możliwe, że w kuchni teraz jest cieplej i dlatego dłużej zalewa stygnie:) Na święta również robię ten pyszny i soczysty schabik, wszyscy go uwielbiamy, a mój synek również chętnie go zjada:):):)
Pozdrawiam serdecznie
Viola autorka stronki
No Violu, przyznam że mnie zaskoczyłaś tym przepisem! Po pierwsze ietradycyjne gotowanie na minuty i stygnięcia;) to jeszcze w majonezie!! Nie mogę wyobrazić sobie smaku….opisz, czy czuć ten majonez? Mój mężuś nie lubi majonezu i jakby wiedział, że pichce coś w ten sposób, to myślę że byłyby protesty;-)
Więc czy czuć ten majonez? I czy faktycznie jest takie mięciutkie? Niestety schabik, to niewdzięczne mięsko do przygotowywania na zimno, suche! Na pewno wypróbuję a jeśli nie będzie czuć majoneziku, to fo fakcie spałaszowania, zaskoczę mojego męża:D
Ewitko jeśli chodzi o majonez to go wcale nie czuć twój mąż będzie bardzo zdziwiony, że w zalewie był majonez a go nie czuć:) Uważam że to właśnie ten majonez sprawia, że mięsko jest takie soczyste. Możesz również sama dopasować przyprawy np: użyć mniej lub więcej soli, pieprzu, czosnku, majeranku itd. Moja rada zaraz po wyjęciu z wody, gdy już lekko osuszysz mięsko polecam zawinąć je w folię aluminiową i pozostawić w lodówce na kilka godzin, a dopiero potem kroić, będzie bardziej soczyste. Moi domownicy uwielbiają ten schabik:) Przekonaj się sama może i wam również posmakuje musisz koniecznie wypróbować:):)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki