Zapraszam serdecznie na pyszny sernik brzoskwiniowy na zimno. Przepis ten powstał na podstawie mojego sernika cytrynowego klik i biszkoptu z przepisu na ciasto „Łabędzi puch” klik. Sernik ten na stałe zagościł już w mojej kuchni i mam nadzieję, że i w waszej kuchni również zagości. Sernik ten robiłam także z malinami i truskawkami, po prostu wystarczy tylko dobrać odpowiedni smak galaretki i owoców i mamy kolejny pyszny sernik! W sezonie są to oczywiście świeże owoce, a w zimie mrożone. Polecam również sernik dwukolorowy na święta klik.
PYSZNY SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO WG VIOLI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru z wanilią (dałam cukier wanilinowy)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
290 g sera śmietankowego – (użyłam sera w wiaderku)
350 ml śmietany kremówki 36% lub 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
200 ml wrzącej wody
DODATKOWO:
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
450 ml wrzącej wody
200 ml syropu z puszki
duża puszka brzoskwiń w słodkim syropie
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i proszek do pieczenia (ja mąki i proszek wymieszałam razem i przesiałam przez sitko) i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach 36×25) i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut (ja piekłam 29 minut).
Biszkopt możecie Kochani również upiec ze swojego sprawdzonego przepisu:)
PRZYGOTOWANIE MASY:
Na początku rozrabiamy galaretkę w 200 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ser śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (ja to robię około minutki mikserem). Ubijamy również mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy z masą serową. Gdy galaretka będzie całkowicie zimna wlewamy ją do masy serowej miksując około minutki mikserem. Masę serową wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki do stężenia.
PRZYGOTOWANIE GALARETKI DO DEKORACJI SERNIKA:
W 450 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 brzoskwiniowe galaretki i dodajemy 200 ml syropu z puszki i dokładnie mieszamy i studzimy.
PRZYGOTOWANIE SERNIKA:
Biszkopt po upieczeniu studzimy (ja biszkopt przekroiłam na dwa placki i wykorzystałam do tego sernika 1 placek a drugi zamroziłam). Przekładamy go do blachy (u mnie blaszka o wymiarach 36×25) i zalewamy masą serową. Wstawiamy na 2-3 godzinki do lodówki, aby masa stężała. Następnie układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie (u mnie brzoskwinie zostały ułożone tak jak na zdjęciu). Brzoskwinie zalewamy delikatnie zimną galaretką i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
PORADY VIOLI
Kochani tak naprawdę nie musicie koniecznie piec biszkopta, wystarczy ułożyć na spód herbatniki lub biszkopty i będzie o wiele prościej i szybciej i zapewniam, że równie smacznie co z biszkoptem. I tak jak pisałam sernik ten możecie zrobić z malinami czy truskawkami, wystarczy tylko dobrać odpowiedni smak galaretki i owoców i mamy kolejny pyszny sernik! W sezonie są to oczywiście świeże owoce, a w zimie mrożone. Można także zrobić sernik w tortownicy lub mniejszej blaszce:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Oj Violu, pokazałam nieopatrznie;) mojemu mężusiowi Twój serniczek i mam się z pyszna- muszę go szybko robić, bo mój mężuś jest wielkim koneserem serników na zimno, to jego ulubione ciasta i jak zobaczył na zdjęciu to….muszę robić:))))
Pewnie będzie super pyszny!!:D
Violu, czy wieswz coś o Myszce, bo zamilkła i martwię się co z dzidziusiem??
pozdrawiam ciepluszko:))
Mam nadzieję, że wam posmakuje mój serniczek, a zwłaszcza twojemu mężowi:) A moje kochane chłopaki również uwielbiają moje serniki na zimno więc kiedy je robię nie mogą się doczekać kiedy już będą je jeść:)
Pozdrawiam cieplutko ciebie i twoją rodzinkę:)
Co do naszej Myszki również się o nią martwię, nie mam wieści od Myszki oby się do nas szybko odezwała, mam nadzieję że u niej wszystko w porządku.
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Witaj Ewitko, bardzo dziękuję za Twoją troskę, ja leżałam w szpitalu miałam badania- morfologia, usg, pani doktor stwierdziła, że malutka ma na nerckach jakąś torbiel, dostałam namiary do dobrego doktora, który przyjmuje w Warszawie no i zapisałam się do dobrego diagnosty w Łodzi- kuzynka mi poleciła, wizytę mam 20 listopada- mam nadzieję, że stwierdzi co jest dzidzi i , że to nic poważnego, pozdrawiam Cię serdecznie, dzięki za troskę
Cieszę się Myszko, że się odezwałaś zobaczysz wszystko będzie dobrze, pisz do nas bo jak nie piszesz to się zamartwiamy o ciebie.
Trzymaj się cieplutko
Viola autorka stronki
Mam nadzieję Violuś, że będzie pozdrawiam Cię serdecznie
Myszko cieszę się, że wszystko w porządku, choć jak widzę problem został zdiagnozowany.
A do kogo w Łodzi się wybierasz?
Witam Wszystkich. Mam zamiar upiec ciasto „łabędzi puch”. Dzisiaj zrobię biszkopt, a jutro krem i resztę. Mam nadzieję, że mi się uda. Ciastem poczęstuję rodzinę w piątek. Podzielę się z Wami wrażeniami po jego konsumpcji. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo się cieszę, że upieczesz to pyszne ciasto i mam nadzieję, że twoim gościom ono zasmakuje:):) Polecam również sernik brzoskwiniowy:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
wyglada swietnie i tak zapewne smakuje
Dziękuję:) O tak serniczek jest pyszny musisz koniecznie sama wypróbować:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Pychotka:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki