Zapraszam serdecznie na przepyszną kruchą szarlotkę, której przepis wyniosłam z domu rodzinnego:) Polecam gorąco upiec szarlotkę zwłaszcza na święta!!!
SERDECZNIE ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO WYPRÓBOWANIA NA ŚWIĘTA INNYCH RÓWNIE PYSZNYCH SZARLOTEK I JABŁECZNIKÓW KLIK
KRUCHA SZARLOTKA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
200 g masła extra
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
NADZIENIE Z JABŁEK:
2 i 1/2 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 płaska łyżka cynamonu
cukier wanilinowy z naturalnym aromatem wanilii (8 g)
2 łyżki wody
1 łyżka bułki tartej
DO POSYPANIA JABŁECZNIKA:
cukier puder
PRZYGOTOWANIE MASY JABŁKOWEJ:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon. Masę ostudzić.
PRZYGOTOWANIE KRUCHEJ SZARLOTKI:
Mąkę tortową przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i masło pokrojone w małą kosteczkę. Dodać żółtka i śmietanę.
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części i pierwszą połowę ciasta rozwałkować i nawinąć na wałek i tak nawinięte ciasto należy ostrożnie przenieść na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę (36 x 25). Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec na złoty kolor (12 minut). Drugą część ciasta ponownie włożyć do lodówki. Po 12 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i posypać po całej powierzchni bułką tartą. Następnie na podpieczony spód wyłożyć gotowe nadzienie z jabłek. Następnie wyjąć z lodówki drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić ponownie do pieczenia. Piec dalej w 180 stopniach przez 45 minut do uzyskania złotego wierzchu. Po wystudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
KRUCHE CIASTO NA SZARLOTKĘ
KRUCHA SZARLOTKA WYJĘTA Z PIEKARNIKA
PORADY VIOLI
Szarlotkę piekę przeważnie wieczorem, gdy poleży przez noc jest smaczniejsza i łatwiej jest wtedy ją pokroić:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Dziś Spróbowałem wypieku Krucha Szarlotka Wyszedł Pyszny ! aż odkryłem że potrafię piec Placki:)
Dziękuję za odwiedzinki na mojej stronce i bardzo się cieszę, że szarlotka ci wyszła i posmakowała:) Zapraszam serdecznie do wypróbowania również innych przepisów na magii:):):)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Jestem tu od Początku Odliczania aż do Końca Odliczania, Całą zimę a Nawet Nie kiedy w Lecie także Można Powiedzieć że Cały ten Magiczny Okres:) Dziękuję za Pozdrowienia i Również Serdecznie Pozdrawiam.:) Wiedz że Mam Ogromny Szacunek do Ciebie za Tą Jedyną Wspaniałą Stronę Świąteczną:)
Dziękuję za miłe słowa, które dają mi wiele radości:):)
Pozdrawiam serdecznie
Viola autorka stronki