Zapraszam serdecznie na przepyszną kruchą szarlotkę, której przepis wyniosłam z domu rodzinnego:) Polecam gorąco upiec szarlotkę zwłaszcza na święta!!!

SERDECZNIE ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO WYPRÓBOWANIA NA ŚWIĘTA INNYCH RÓWNIE PYSZNYCH SZARLOTEK I JABŁECZNIKÓW KLIK

KRUCHA SZARLOTKA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

3 szklanki mąki tortowej

200 g masła extra

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

NADZIENIE Z JABŁEK:

2 i 1/2 kg jabłek

4 łyżki cukru

1 płaska łyżka cynamonu

cukier wanilinowy z naturalnym aromatem wanilii (8 g)

2 łyżki wody

1 łyżka bułki tartej

DO POSYPANIA JABŁECZNIKA:

cukier puder

PRZYGOTOWANIE MASY JABŁKOWEJ:

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon. Masę ostudzić.

PRZYGOTOWANIE KRUCHEJ SZARLOTKI:

Mąkę tortową przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i masło pokrojone w małą kosteczkę. Dodać żółtka i śmietanę.
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części i pierwszą połowę ciasta rozwałkować i nawinąć na wałek i tak nawinięte ciasto należy ostrożnie przenieść na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę (36 x 25). Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec na złoty kolor (12 minut). Drugą część ciasta ponownie włożyć do lodówki. Po 12 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i posypać po całej powierzchni bułką tartą. Następnie na podpieczony spód wyłożyć gotowe nadzienie z jabłek. Następnie wyjąć z lodówki drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić ponownie do pieczenia. Piec dalej w 180 stopniach przez 45 minut do uzyskania złotego wierzchu. Po wystudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

KRUCHE CIASTO NA SZARLOTKĘ

KRUCHA SZARLOTKA WYJĘTA Z PIEKARNIKA

PORADY VIOLI

Szarlotkę piekę przeważnie wieczorem, gdy poleży przez noc jest smaczniejsza i łatwiej jest wtedy ją pokroić:)

SMACZNEGO!!!