Kochani ciasteczka na moim zdjęciu posypałam brązowym cukrem i są naprawdę przepyszne, wyszło mi ich aż kilka blach, i bardzo smakowały całej mojej rodzince oraz mojemu małemu synkowi i mężusiowi:) No i dlatego uważam, że przepis na te ciasteczka jest godny polecenia!!! 


SKŁADNIKI NA CIASTECZKA

1 kg mąki pszennej

8 łyżek śmietany 18%

8 łyżek cukru

25 dag masła

25 dag margaryny

2 łyżki octu

60 g świeżych drożdży

starta skórka z 1 cytryny

1 białko i cukier brązowy lub gruby cukier kryształ

WYKONANIE

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki  i dobrze schłodzone masło i margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać 8 łyżek śmietany, dwie łyżki octu, oraz startą skórkę z 1 cytryny pamiętając aby wcześniej ją sparzyć. Wszystkie składniki połączyć  nożem i zlepić ciasto. Gotowe ciasto należy włożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Następnie ciasto podzielić na kilka kawałków, i każdy z nich po kolei wałkować na grubość pół cm.  Każdy kawałek posmarować rozbitym białkiem i posypać brązowym cukrem lub grubym cukrem kryształem i wykrawać foremką ciastka. Ja użyłam foremek z gwiazdkami, choinką i kwiatkiem. Następnie należy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp.  200 stopni C  jakieś 12-13 min.


SMACZNEGO!!!!