Kochani ciasteczka na moim zdjęciu posypałam brązowym cukrem i są naprawdę przepyszne, wyszło mi ich aż kilka blach, i bardzo smakowały całej mojej rodzince oraz mojemu małemu synkowi i mężusiowi:) No i dlatego uważam, że przepis na te ciasteczka jest godny polecenia!!!
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA
1 kg mąki pszennej
8 łyżek śmietany 18%
8 łyżek cukru
25 dag masła
25 dag margaryny
2 łyżki octu
60 g świeżych drożdży
starta skórka z 1 cytryny
1 białko i cukier brązowy lub gruby cukier kryształ
WYKONANIE
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki i dobrze schłodzone masło i margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać 8 łyżek śmietany, dwie łyżki octu, oraz startą skórkę z 1 cytryny pamiętając aby wcześniej ją sparzyć. Wszystkie składniki połączyć nożem i zlepić ciasto. Gotowe ciasto należy włożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Następnie ciasto podzielić na kilka kawałków, i każdy z nich po kolei wałkować na grubość pół cm. Każdy kawałek posmarować rozbitym białkiem i posypać brązowym cukrem lub grubym cukrem kryształem i wykrawać foremką ciastka. Ja użyłam foremek z gwiazdkami, choinką i kwiatkiem. Następnie należy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C jakieś 12-13 min.
SMACZNEGO!!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Uwierz w magię świąt
Te ciasteczka również robiłam ….komentarz dałam w tamtym roku i oczywiście Pychotka
Witam
Ja postanowiłam dziś zrobić te ciasteczka . Pychotka …..
Dziękuję za przepis juz wiem jakie zrobię ciasteczka na Świeta
Pozdrawiam
Cieszę się ogromnie, że ciasteczka smakowały:) Ja również będę je piekła na święta:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
kocham tą stronę ! jest piękna, miło, że ciągle ją prowadzisz : ) powodzenia w dalszej kontynuacji bloga !
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa:)
Pozdrawiam gorąco i zapraszam ponownie:)
Viola autorka stronki
mniam :D:D muszą być dobre
Są pyszne, polecam i zachęcam do ich zrobienia!!!
Viola autorka stronki
zrobię w święta te ciasteczka. wyglądają bardzo smakowicie Violu! 😛
pozdrowionka! 😀
Bardzo się cieszę, że zdecydowałaś sie je upiec:) Mam nadzieję, że ci posmakują tak jak mnie i mojej rodzince. Można je upiec kilka dni wcześniej przed świętami i przechowywać w zamnkniętym pojemniku, u nas wytrzymały w zamkniętych pojemniczkach pięć dni, ale już dziś jest ten piąty dzień i właśnie skończyliśmy przy kawce z mężusiem ostatnie pudełko konsumować, a mój synek który pomagał mi je piec wycinał małe gwiazdeczki i one mu najbardziej smakowały:)
Viola autorka stronki