Zapraszam serdecznie na moją karkóweczkę w kapuście kiszonej z cebulą i marchewkami zapiekaną w piekarniku:) Danie naprawdę łatwo się przygotowuje i wspaniale smakuje, dlatego gorąco polecam je zrobić na święta:):) Koniecznie wypróbujcie:):)
KARKÓWKA W KAPUŚCIE KISZONEJ Z
CEBULĄ I MARCHEWKAMI WG VIOLI
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z KAPUSTY KISZONEJ:
1 kg kapusty kiszonej
2 duże marchewki
szczypta soli,
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu cayenne
szczypta przyprawy kucharek
MARYNOWANIE MIĘSA:
70-80 dag karkówki
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki przyprawy do mięs Knorr
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDZIE:
naczynie żaroodporne
1 łyżka oleju
60 ml zimnej wody
szczypta przyprawy do mięs Knorr
PRZYGOTOWANIE WARSTWY Z KAPUSTY KISZONEJ:
Kapustę kiszoną należy dokładnie opłukać, odcisnąć i pokroić. Do kiszonej kapusty dodać 2 obrane i pokrojone w słupki marchewki. Następnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA DO MARYNOWANIA:
Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę, a następnie delikatnie oprószyć solą i czarnym pieprzem. Do miski należy wlać 2 łyżki oleju, dodać przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, i wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć mięso i pokrojone w półtalarki 2 cebule i dokładnie wymieszać. Następnie mięso należy przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 – 6 godzin lub całą noc.
PRZYGOTOWANIE POTRAWY DO PIECZENIA W PIEKARNIKU:
Na dno naczynia żaroodpornego należy rozsmarować 1 łyżkę oleju. Następnie wyłożyć połowę kapusty kiszonej. Na tą warstwę położyć zamarynowane mięso i przykryć drugą połową kapusty kiszonej. Następnie należy do naczynia wlać 60 ml zimnej wody i górną warstwę posypać szczyptą przyprawy do mięs knorr. Danie należy włożyć do zimnego piekarnika i piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 2 godzinki. Po tym czasie należy wyjąć naczynie i dokładnie wszystko wymieszać i jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. Następnie należy przykryć danie i wstawić jeszcze na jakieś 15 minutek do piekarnika. Po tym czasie wyjąć i podawać:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Mam jeszcze jedno pytanko jeśli mam 1,5 kg karkówki, to czas pieczenia się wydłuża? Wiem, że 1,5 h piecze się 1,5 kg mięsa w całości. Nie wiem jak to jest, gdy mięso jest w kawałkach
W moim przepisie podaje 70 – 80 dag karkówki i 1 kg kapusty kiszonej i to w zupełności wystarczy:) Oczywiście jeśli masz 1,5 kg karkówki to również musiałabyś zwiększyć ilość kapusty kiszonej i czas pieczenia by się z pewnością wydłużył:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
dziękuję za odpowiedź, pytałam bo obawiam się, że mogłaby nie dojść i być na wpół surowa
Gdyby tak ci się jednak zdarzyło to wystarczy dłużej ją potrzymać w piekarniku i karkówka będzie idealnie mięciutka:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Witam, Czy można najpierw podsmażyć karkówkę?
Ja dodaję surową karkówkę, nigdy jej nie podsmażałam:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki