Kochani zapraszam was serdecznie na moją pyszną karkówkę z czosnkiem, którą można podawać zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno np. do chleba. Karkóweczka jest naprawdę przepyszna i łatwa do sporządzenia i wspaniale nadaje się na świąteczny stół:) Zapraszam również serdecznie na moją Karkówkę w kapuście kiszonej z cebulą i marchewkami klik

KARKÓWKA Z CZOSNKIEM WG VIOLI

SKŁADNIKI:

1 kg karkówki

5 – 7 ząbków czosnku

1 płaska łyżeczka papryki czerwonej ostrej (można użyć 1/2 łyżeczki)

1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżeczka majeranku

olej 2 łyżki

sól, pieprz czarny

1 mała cebula

1/2 szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karkówkę należy oczyścić, umyć i osuszyć. Ostrym nożem zrobić dziurki w mięsie i powkładać w nie poprzecinane na pół ząbki czosnku. Tak naszpikowaną karkówkę natrzeć olejem, solą, pieprzem, papryką czerwoną ostrą i słodką, pieprzem cayenne oraz majerankiem i pozostawić na noc w lodówce. Piec w rękawie foliowym dodając do środka 1/2 szklanki wody i pokrojoną w półtalarki cebulę. Rękaw foliowy nakłuć od góry w dwóch – trzech miejscach. Piec 90 minut w 190 C. Po tym czasie rozciąć rękaw foliowy i zapiekać jeszcze 15 minutek. Po wyjęciu z piekarnika karkówkę zostawiamy na 10-15 minutek po czym ją kroimy (a z płynu i cebulki, która zostaje po pieczeniu możemy zrobić sosik). A jeśli chcemy podać karkówkę na zimno wtedy ją studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc, a na drugi dzień kroimy.

SMACZNEGO!!!