Zapraszam na niezwykle smaczny makowiec zawijany, który długo zachowuje swą świeżość i smakuje wszystkim, którzy go spróbują. Z podanego przepisu wychodzą mi aż 4 makowce i na Boże Narodzenie na pewno zagości ten makowiec na moim świątecznym stole:) Także polecam gorąco upiec ten makowiec na święta! Przepis pochodzi z tej stronki klik .
MAKOWIEC ZAWIJANY
MAKOWIEC ZAWIJANY
CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki (u mnie tortowa)
1 szkl. cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
1 szkl. mleka (250 ml)
250 g margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
1 płaska łyżeczka soli
zapach waniliowy – kilka kropli
MASA MAKOWA:
1 kg maku
4 białka
600 g cukru (ja dałam 500 g)
120 g margaryny
zapach migdałowy
2-3 łyżki miodu
skórka pomarańczowa (wedle uznania)
100 g rodzynek
dałam od siebie dodatkowo jeszcze 150 g posiekanych orzechów włoskich
+ 1-2 białka dodatkowe
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
2 żółtka
1 łyżka mleka
papier do pieczenia
2 blaszki (u mnie 35×12)
LUKIER:
1 białko
250 g cukru pudru
do dekoracji 2 łyżki skórki pomarańczowej
CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuszczamy 250 g margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy (kilka kropli). Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć – najlepiej gotować go na bardzo małym ogniu przez 25 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimny mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna (dałam zimną). Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki (ja dodałam jeszcze posiekane orzechy włoskie). Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.
PRZYGOTOWANIE MAKOWCÓW
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki (u mnie 35×12), w której będziemy piekli naszego makowca. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. Teraz zwijamy naszego makowca i układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce (ja swoje blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło, a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni i pieczemy około godziny. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców (mi wyszły 4 makowce).
PRZYGOTOWANIE LUKRU:
Białko i cukier puder dokładnie ucieramy na gładką, bardzo gęstą masę. Lukru starczy spokojnie na udekorowanie 4 makowców.
Ja dodatkowo swoje makowce smaruję żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piekę makowce na dwa razy wkładając do piekarnika po 2 blaszki i w sumie wychodzi mi 4 makowce. Piekę je przez 30 minut w 180 stopniach i po tym czasie zmniejszam grzanie do 175 stopni i piekę je jeszcze 26 minut. Łącznie piekę makowce 56 minut.
Ogólnie nic w przepisie nie zmieniałam, jedynie tylko do masy makowej dodałam dodatkowo 150 g orzechów włoskich:) i zmniejszyłam ilość cukru. Podałam wam również przepis na lukier bo akurat moje 2 makowce udekorowałam dość grubą warstwą lukru i obsypałam skórką pomarańczową, a 2 pozostałe makowce nie lukrowałam, ponieważ w mojej rodzinie niektórzy nie lubią lukru:) Makowiec po ostudzeniu przechowujemy zawinięty w folię aluminiową lub w specjalnym pojemniku na ciasta:) Makowce znów upiekę na święta:) Polecam!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Tak ten makowiec jest jeszcze lepszy niż na zdjęciu, a jak smakuje… Pyszota. Bardzo polecam. Pamiętam go jeszcze z czasów kiedy miało się 5 czy 6 lat.
Pozdrawiam.
Powiem szczerze, że ja uwielbiam makowce, a ten zawijany jest przepyszny:) Oczywiście polecam również Placek makowy krucho-drożdżowy klik, który także wspaniale smakuje:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Witam!
Mmm ten makowiec wygląda przepysznie,ciekawe czy tak samo smakuje.
Pozdrawiam Ada
Dziękuję:) Makowiec jest naprawdę pyszny, polecam gorąco go upiec:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki