Kochani na święta i zimowe dni polecam Wam przepyszne gwiazdki z ciasta drożdżowego, które wspaniale smakują i pięknie się prezentują na świątecznym stole:) Jest to przepis na ciasto drożdżowe, które nauczyła mnie moja babcia, a moim małym wkładem jest tylko pomysł na gwiazdki, które nauczyłam się robić oglądając program kulinarny. Z tego ciasta oczywiście robię również pyszne maślane bułeczki nadziewane smażonymi jabłkami lub jagodami, które również gorąco polecam wam zrobić:)

CIASTO DROŻDŻOWE:

4 szklanki mąki pszennej tortowej

1 szklanka mleka

6 łyżek cukru

2 jajka

60 g margaryny

50 g drożdży

szczypta soli

KRUSZONKA:

8 łyżek mąki pszennej tortowej

50 g margaryny

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

DO POSMAROWANIA GWIAZDEK:

1 jajko

1 łyżka mleka

Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, oraz pokrojoną w kostkę margarynę, całość posiekać nożem i rękami pocierając wyrobić kruszonkę.

A teraz robimy rozczyn. Do małej miseczki wsypać 1 łyżkę cukru, drożdże i pół szklanki ciepłego mleka, i dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minutek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajka ubić mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Margarynę stopić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać do niej szczyptę soli, wymieszać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn oraz ubite jajka z cukrem, drugą połowę mleka i wymieszać ręką. Na koniec dodać stopioną margarynę i dokładnie wyrobić ciasto, które należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając je ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy uformować wtedy okrągłe bułeczki i na środku zrobić nacięcia ostrym nożem, aż do stolnicy w kształcie gwiazdki. Następnie ostrożnie ręką wywinąć je od środka na zewnątrz i odwrócić (a jak to zrobić jest pokazane na zdjęciach). Gwiazdki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykrywając je ściereczką. Po 15 minutkach posmarować roztrzepanym jajkiem( jajko wymieszać z mlekiem) i posypać kruszonką lub makiem czy sezamem. Piec w nagrzanym do 180-190  stopni C piekarniku około 25 minutek. Następnie gwiazdki wyjąć i studzić na kratce. Z tej porcji ciasta wychodzi 8 dużych gwiazdek:)

SMACZNEGO!!!