Kochani dziś prezentuje wam kolejny przepisik wygrzebany dawno temu z internetu na pyszne paszteciki krucho-drożdżowe, które w oryginale były robione z farszem mięsnym. Jednak ja ze względu na święta podałam wam swój przepis na farsz z kiszonej kapusty i pieczarek, który również wykorzystuje do pierogów i krokietów. Te paszteciki u mnie w domu zniknęły ze stołu w błyskawicznym tempie, a podałam je z gorącym pysznym czerwonym barszczykiem i z pewnością zrobię je na Wigilię:)

Mam nadzieję, że paszteciki wam zasmakują i życzę miłego pieczenia:)


Farsz z kiszonej kapusty i pieczarek

Nakładanie farszu

Formowanie pasztecików

Paszteciki o innym kształcie:)

Wyjęte z piekarnika paszteciki:)

A tak prezentują się paszteciki na talerzu:)

Paszteciki o innym kształcie:)

Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek

SKŁADNIKI NA CIASTO

60 g drożdży
2 łyżki cukru
250 ml kwaśnej śmietany/maślanki (ja dałam maślankę)
4 szkl. mąki pszennej
1-2 łyżki soli (ja dałam 1 płaską łyżkę soli)
150 g margaryny/masła (ja dałam margarynę)
150 g smalcu

+ 1 jajko do smarowania przed pieczeniem

WYKONANIE

Wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, muszą mieć temperaturę pokojową.
Drożdże, w małej miseczce, łyżką rozgnieść z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i posiekać z tłuszczem jak najdokładniej. Drożdże wymieszać ze śmietaną/maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, tylko żeby składniki dokładnie się połączyły, wyrabiać ciasta nie trzeba. Przykryte odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut, ale czas zależeć będzie od temperatury składników i otoczenia. Podzielić ciasto i nadzienie na 3 części – w ten sposób będzie wygodniej z nimi pracować. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykładać nadzienie i formować paszteciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, albo pamiętać żeby nadzienie było letnie, dzięki jego ciepłu ciasto wyrośnie błyskawicznie. Piec do zrumienienia w temperaturze 180°C ( ja piekłam swoje paszteciki ok. 26 minut). Do dłuższego przechowywania studzić na kratce, albo podawać gorące, do barszczu.

MÓJ FARSZ Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK:)

1 kg kiszonej kapusty
1 mała marchewka
2 średnie cebule
80 dag pieczarek
olej do smażenia
sól, pieprz czarny, oraz odrobina pieprzu cayenne do smaku

WYKONANIE

Kapustę kiszoną opłukać, włożyć do garnka i dodać do niej obraną i startą marchewkę, oraz wlać zimnej wody. Kapustę gotować około godziny. Po tym czasie kapustę odcedzić i ostudzić a potem odcisnąć w dłoniach z nadmaiaru wody i drobno ją pokroić. Następnie pieczarki oczyścić i drobno pokroić, i odparować z nich wodę,  gdy woda odparuje dodać dwie pokrojone drobno cebule i wlać kilka łyżek oleju. Smażyć około 15 minutek do miękkości cebuli, na koniec doprawić przyprawami. Usmażone pieczarki z cebulą dodać do kapusty i wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Mój farsz używam również do pierogów i krokietów:)

SMACZNEGO!!!!