Kochani dziś prezentuje wam kolejny przepisik wygrzebany dawno temu z internetu na pyszne paszteciki krucho-drożdżowe, które w oryginale były robione z farszem mięsnym. Jednak ja ze względu na święta podałam wam swój przepis na farsz z kiszonej kapusty i pieczarek, który również wykorzystuje do pierogów i krokietów. Te paszteciki u mnie w domu zniknęły ze stołu w błyskawicznym tempie, a podałam je z gorącym pysznym czerwonym barszczykiem i z pewnością zrobię je na Wigilię:)
Mam nadzieję, że paszteciki wam zasmakują i życzę miłego pieczenia:)
Farsz z kiszonej kapusty i pieczarek
Nakładanie farszu
Formowanie pasztecików
Paszteciki o innym kształcie:)
Wyjęte z piekarnika paszteciki:)
A tak prezentują się paszteciki na talerzu:)
Paszteciki o innym kształcie:)
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek
SKŁADNIKI NA CIASTO
60 g drożdży
2 łyżki cukru
250 ml kwaśnej śmietany/maślanki (ja dałam maślankę)
4 szkl. mąki pszennej
1-2 łyżki soli (ja dałam 1 płaską łyżkę soli)
150 g margaryny/masła (ja dałam margarynę)
150 g smalcu
+ 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
WYKONANIE
Wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, muszą mieć temperaturę pokojową.
Drożdże, w małej miseczce, łyżką rozgnieść z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i posiekać z tłuszczem jak najdokładniej. Drożdże wymieszać ze śmietaną/maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, tylko żeby składniki dokładnie się połączyły, wyrabiać ciasta nie trzeba. Przykryte odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut, ale czas zależeć będzie od temperatury składników i otoczenia. Podzielić ciasto i nadzienie na 3 części – w ten sposób będzie wygodniej z nimi pracować. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykładać nadzienie i formować paszteciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, albo pamiętać żeby nadzienie było letnie, dzięki jego ciepłu ciasto wyrośnie błyskawicznie. Piec do zrumienienia w temperaturze 180°C ( ja piekłam swoje paszteciki ok. 26 minut). Do dłuższego przechowywania studzić na kratce, albo podawać gorące, do barszczu.
MÓJ FARSZ Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK:)
1 kg kiszonej kapusty
1 mała marchewka
2 średnie cebule
80 dag pieczarek
olej do smażenia
sól, pieprz czarny, oraz odrobina pieprzu cayenne do smaku
WYKONANIE
Kapustę kiszoną opłukać, włożyć do garnka i dodać do niej obraną i startą marchewkę, oraz wlać zimnej wody. Kapustę gotować około godziny. Po tym czasie kapustę odcedzić i ostudzić a potem odcisnąć w dłoniach z nadmaiaru wody i drobno ją pokroić. Następnie pieczarki oczyścić i drobno pokroić, i odparować z nich wodę, gdy woda odparuje dodać dwie pokrojone drobno cebule i wlać kilka łyżek oleju. Smażyć około 15 minutek do miękkości cebuli, na koniec doprawić przyprawami. Usmażone pieczarki z cebulą dodać do kapusty i wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Mój farsz używam również do pierogów i krokietów:)
SMACZNEGO!!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Violu kochana wlaśnie dzisiaj robie z mama paszteciki wg twojego pomyslu, sa genialne wlasnie sie zajadam , jesteś wielka
Bardzo się cieszę, że paszteciki ci posmakowały:):) Są naprawdę pyszne ja też uwielbiam je jeść i robię je na Wigilię:) A w ciągu roku robię paszteciki jeszcze z mięsem:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
powiem, ze jest to najlepszy przepis na ciasto pasztecikowe. Jezeli ktos tu zaglada, czyta i ma watpliwosci, to prosze je porzucic. Bardzo dlugo szukalam tego najlepszego, skorzystalam z roznych przepisow ale to jest to, czego szukalam przez lata:) Kiedys robilam zakupy w takiej malej garmazerce, ktora byla polaczona z barem mlecznym. Tamtejsze kucharki robily rozne wroby poczawszy od kopytek, pierogow, kotlecikow a zakonczywszy na pasztecikach. I to bylo wlasnie TO! Trzeba bylo spieszyc sie z zamowieniem bo w zwyklej sprzedarzy nie bylo szans! Tu wlasnie odnalazlam ten smak i wszelkie walory najlepszych pasztecikow pod sloncem. Dziekuje:)))
A ja dziękuję za odwiedzinki i wypróbowanie przepisu na paszteciki i bardzo się cieszę, że ci bardzo posmakowały:):) Ja już co roku robię na Wigilię te pyszne paszteciki bo każdy w mojej rodzince je uwielbia:):)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Boskie, robiłam je wczoraj pierwszy raz i musze powiedzieć, że połowa juz zniknęła. Mąż jest zachwycony, polecam przepis. Są smaczniutkie.
Wesołych Świąt!
Cieszę się, że paszteciki wam posmakowały:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Czy próbowałaś zamrażać taki wypiek? Jeśli tak, to czy później nie traci zbyt wiele na walorach smakowych?
Dorotko ja ciasto na paszteciki robię w dniu wigilii, tylko dzień wcześniej przygotowuje sobie farsz do nich i trzymam go w lodówce ale nigdy pasztecików nie zamrażałam.
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
To ja zaryzykuję. Upiekę może w ten weekend i zamrożę. Jak nie zapomnę, to powiadomię czym się to eksperymentowanie skończyło
Koniecznie napisz czy się udało:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Witaj kochana Violu , co u Ciebie słychać? nie odzywasz się wcale:) ile jeszcze dni zostało do Bożego Narodzenia? pozdrawiam Cię serdecznie:)
jadlam w swieta u kuzynki.cudo!!!dzisiaj robie sama.swietny przepis!
Bardzo się cieszę, że paszteciki smakowały i życzę udanych wypieków:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
robilam w sobote do barszczu ( musialam wyprobowac przed swietami 😉 ) dla mnie rewelacja !!!! sa przepyszne
Bardzo się cieszę, że paszteciki się udały i smakowały:) Polecam jeszcze spróbować zrobić z farszem mięsnym:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
No chyba wybróbuję, choć Wigilia od zawsze jest u moich rodziców i mama barszczyk podaje z uszkami, to korci mnie zrobić te smakowite paszteciki. tylko jakoś nie specjalnie wychodzą mi spejały z ciasta drożdżowego, sama nie wiem dlaczego, inne ciasta ok- zawsze. Chyba nie mam „ręki” do drożdży;-)
Violu, może podrzucisz mi gotowe, zrobione własnoręcznie, Twoje są takie mniamuśne z wyglądu:D
A może spróbuj, z pewnością ci się udadzą, polecam również maślane gwiazdki:) U nas też jest na wigilie barszczyk z uszkami, ale ja również na wigilie robię te pyszne paszteciki:)
Pozdrawiam serdecznie
Viola autorka stronki
Twoja strona jest wspaniała. Jestem 14- nastolatka, a mimo to nie probuje stac sie powazna jak moje kolezanki i nadal czuje magie świąt. dziekuje
Właśnie piekę paszteciki, mam nadzieję że będą pyszne… Dziękuję ślicznie za przepis, na pewno zrobię je na święta, już nie mogę się doczekać;)
Pozdrawiam Cieplutko
Wczoraj upiekłam paszteciki – były pyszne, całej rodzince smakowały.
Dzięki za przepis.
Bardzo się cieszę , że paszteciki smakowałay całej twojej rodzince:) Możesz je spróbować zrobić także z mięsem albo na słodko takie są również pyszne:)
Pozdrawiam gorąco i zapraszam do ponownych odwiedzinek:)
Viola autorka stronki
ciekawe kształty trzeba przyznać. 😛
smacznego! 😉
Robiłam takie kształty pierwszy raz:)
Pozdrawiam gorąco:)
Viola autorka stronki
Ciekawy przepis, spróbuje wypróbować na wigilię
Polecam wypróbować przepis:)
Pozdrawiam gorąco:)
Viola autorka stronki
wygladaja przepysznie i taksamo napewno smakuja.dzieki wiolu za przepis.te wyprobowane sa najlepsze
Tak to prawda te wypróbowane przepisy sa najlepsze, polecam zrobić je również z mięsem pychotka:)
Pozdrawiam gorąco:)
Viola autorka stronki