Zapraszam was Kochani na pyszny placek makowy krucho-drożdżowy, który smakuje wyśmienicie. Przepis znalazłam na tej stronce klik . Polecam zwłaszcza na święta:)

 

PLACEK MAKOWY KRUCHO – DROŻDŻOWY

CIASTO:

1 margaryna (użyłam margaryny Palma)
1/2 kg mąki (użyłam mąki tortowej)
5 dkg drożdży
2 jaja
8 dkg cukru
3 łyżki śmietany (ja użyłam kwaśnej śmietany 18%)

MASA MAKOWA:

1/2 litra maku
1 szklanka cukru
2- 3 jaja
1 słoik smażonych drylowanych wiśni (ja użyłam wiśni z konfitury)
bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie (ja dałam półtorej szklanki bakalii)
odrobina zapachu migdałowego (3 kropelki)
starta skóra z cytryny

Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać resztę składników. Zlepić ciasto, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę makową. Mak sparzyć, ostudzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mak, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy włoskie ( u mnie półtorej szklanki) oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Przygotować typową prostokątną formę na ciasto (u mnie 30 x 25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto „porozrzucać” wiśnie, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie, mak i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec ok 1 godz. w piekarniku w temp 1600C (na termoobiegu).

Ja piekłam makowiec w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni C dokładnie 57 minut.

Po wystudzeniu można polukrować ciasto.

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 białko

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE LUKRU:

Do kubka lub miseczki należy włożyć jajko, zagotować wodę i wlać do kubka aby nakryła jajko. Po około 20 sekundach wyjąć jajko i oddzielić od żółtka. Następnie białko należy ubić i dodać cukier i sok z cytryny. Miksować aż lukier będzie biały, puszysty i lśniący.

SMACZNEGO!!!