Dziś zapraszam was Kochani na moją pyszną szarlotkę, która jest efektem moich kulinarnych eksperymentów. Szarlotka jest bardzo łatwa do przygotowania i co najważniejsze bardzo smaczna. Zachęcam więc serdecznie do jej upieczenia:)
KRUSZONKA:
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny
1 łyżka cukru wanilinowego
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon i smażyć jeszcze 2-3 minutki. Masę jabłkową ostudzić.
Do dużej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier, cukier wanilinowy, oraz żółtka i zagnieść ciasto ściskając je kilkakrotnie w dłoniach, aż zrobi nam się pyszna kruszonka.
Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę (wymiary blachy 30 x 25}, położyć połowę kruszonki i na niej rozsmarować masę jabłkową, a na masę jabłkową położyć drugą część kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ℃ i piec szarlotkę 60 minut.
Porady Violi
Kochani w tej szarlotce pozostają niewykorzystane białka, ja polecam upiec z nich pyszne bezy:)
Dopisek:)
Kochani możecie również ubić białka z cukrem i nawet dodać do nich budyń czy kisiel, wtedy szarlotka będzie równie pyszna, jednak ja tego nie robię, bo moi bliscy wolą szarlotkę bez piany w prostej wersji, ale wy jak tylko macie ochotę to poeksperymentujcie:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Super święta były trochę nie udane ale było super no i sylwester też był udany. Ale ogl jest okey;)
SZKODA ŻE ŚWIĘTA MINEŁY!!!!
Szczęśliwego Novego Roku !!!!!!
życzę
witaj jakie wymiary blachy pozdrawiam
Użyłam blachę o wymiarach 30 x 25:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Wlasnie zrobilam ta szarlotke i sprobowalam jeszcze ciepla:) Jest pyszna. Czy na zimno smakuje rownie dobrze?
pozdrawiam, Wioleta
Jak wystygnie jest jeszcze lepsza:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
hmmm…Na zdięciu wygląda wspaniale,muszę spróbować tego przepisu.
Zachęcam do spróbowania i eksperymentowania:) Napisz koniecznie jak wyszła szarlotka:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
Znam ten przepis:)
Szarlotka rewelacja i super szybka w robocie. A jak ktoś nie chce robić pysznych bez może ubić białka z cukrem, wyłożyć na jabłka i posypać resztą ciasta. Też pycha.
Pozdrawiam
Aga
Bardzo się cieszę, że również tak pieczesz szarlotkę, tyle jest świetnych przepisów na szarlotki, że można przebierać a z tą szarlotką trochę eksperymentowałam, a natchnieniem była dla mnie szarlotka babci, której pamiętałam tylko smak niestety przepis się nie zachował, ale wydaje mi się, że udało mi się w tym przepisie odtworzyć po części ten pyszny smak szarlotki mojej babci:) Oczywiście masz rację można również ubić białka z cukrem i nawet dodać do nich budyń czy kisiel, równie pyszna, ale moja rodzinka uwielbia bez piany więc piekę taką prostą wersję:)
P.s Jednak zdecydowałam się upiec jabłecznik z zeszytu mojej mamy a drugi od znajomej i ten od znajomej umieściłam już na stronce:)Tamten zostawiłam na inny raz:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki