Dziś zapraszam was Kochani na moją pyszną szarlotkę, która jest efektem moich kulinarnych eksperymentów. Szarlotka jest bardzo łatwa do przygotowania i co najważniejsze bardzo smaczna. Zachęcam więc serdecznie do jej upieczenia:)

KRUSZONKA:

3 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru

250 g margaryny

1 łyżka cukru wanilinowego

5 żółtek

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:

2 kg jabłek

3 łyżki cukru

3 łyżki wody

1 łyżka cukru wanilinowego

1 czubata łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon i smażyć jeszcze 2-3 minutki. Masę jabłkową ostudzić.

Do dużej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier, cukier wanilinowy, oraz żółtka i zagnieść ciasto ściskając je kilkakrotnie w dłoniach, aż zrobi nam się pyszna kruszonka.

Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę (wymiary blachy 30 x 25}, położyć połowę kruszonki i na niej rozsmarować masę jabłkową, a na masę jabłkową położyć drugą część kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ℃ i piec szarlotkę 60 minut.

Porady Violi

Kochani w tej szarlotce pozostają niewykorzystane białka, ja polecam upiec z nich pyszne bezy:)

Dopisek:)

Kochani możecie również ubić białka z cukrem i nawet dodać do nich budyń czy kisiel, wtedy szarlotka będzie równie pyszna, jednak ja tego nie robię, bo moi bliscy wolą szarlotkę bez piany w prostej wersji, ale wy jak tylko macie ochotę to poeksperymentujcie:)

SMACZNEGO!!!