Pierniczki zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, a zwłaszcza z dzieciństwem, bo gdy czułam ich piękny zapach, który kusił domowników i roznosił się po całym domu to wtedy na serduszku robiło się tak przyjemnie a w domu tak świątecznie. Do dziś ten nastrój mi pozostał, teraz zarażam nim mojego syneczka i męża, a muszę przyznać, że bardzo lubimy jeść pierniczki i sądzę że większość z was również je bardzo lubi:) Dlatego pomyślałam sobie, że przepis na pierniczki musi być koniecznie umieszczony na magii, aby każdy z was mógł upiec te pyszne pierniczki i przekazywać przepis dalej:) Ja Kochani dziś właśnie prezentuję wam jeden sprawdzony przepis na pyszne pierniczki, które dziś piekłam z moim małym syneczkiem:) Pierniczki są naprawdę pyszne i po wystygnięciu nadają się do zjedzenia:) Zachęcam więc Was Kochani do wspólnego pieczenia pierniczków, które możecie również podarować pod choinkę swoim najbliższym, czy przyjaciołom:)
PYSZNE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
około 900 g mąki pszennej
(ale w razie potrzeby podsypać jeszcze mąki)
3 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki gorącej wody
200 g miodu
200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
1/2 kostki margaryny (ja użyłam Kasi)
paczka przyprawy do piernika
1 jajko
2 żółtka
Do ozdabiania pierniczków użyłam gotowego lukru w kolorze żółtym i
zielonym oraz posypki, i pisaków cukrowych. Lukier
również możecie zrobić sami i podzielić go na kilka części i
do każdej z nich dodać barwnik spożywczy:)
WYKONANIE:
Do małego rondelka lub na patelnie wsypać połowę cukru i zrobić karmel, a gdy będzie miał kolor złoto-brązowy wlać gorącą wodę i wymieszać aż się rozpuści. Potem miód rozpuścić z resztą cukru, dodać margarynę i rozpuszczony w wodzie karmel i mieszać aż całość będzie miała konsystencję sztucznego miodu. Następnie masę miodowo-karmelową pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie do dużej miski przesiać mąkę i dodać do niej sodę i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Następnie wlać masę, i dodać śmietanę, jajko i żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podsypać jeszcze mąką i zagnieść. Ciasto powinno być dosyć luźne. Podsypywać mąką i wałkować na 0,5-0,7 cm i wykrawać pierniczki. Piec 12 minutek w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu pierniczki włożyć do miski i na miskę nałożyć folię aby para nie uciekała. Każdą partię świeżo upieczonych pierniczków dokładamy do miski. Szczelnie owiniętą miskę pozostawić aż pierniki wystygną. Pierniczków wyszło cztery blachy i są mięciutkie i pyszne, i zaraz po wystygnięciu nadają się do jedzenia. Ja tylko parę pierniczków ozdobiłam lukrem, posypką i pisakami, a całą resztę zapakowałam do pojemniczków:) Życzę Wam Kochani wspaniałych wypieków:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Pierniczki wyszły Pyszne! Mięciutkie i naprawdę ładne. Dziekuję za przepis:)
Cieszę się, że pierniczki smakowały:):):)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Pierniczki- pycha! Mi też ich zapach od razu przypomina o świętach Jest wiele przepisów na pierniczki, sama wypróbowałam już kilka, więc w tym roku może pokuszę się na powyższy 😉 Pozdrawiam!
Dziękuję Mikołajko za odwiedzinki, tak to prawda jest wiele wspaniałych przepisów na pierniczki i pewnie jeszcze niejeden przepis wypróbuje:) Jednak te pierniczki są wspaniałe jestem nimi zachwycona:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki