Jakiś czas temu w internecie znalazłam fajny przepis na roladę serową klik. Przeczytałam go dokładnie i postanowiłam, że wzorując się na oryginalnym przepisie przygotuję własną wersję tej rolady:) Trochę jednak obawiałam się co z tego mi wyjdzie, ale później okazało się, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłam, ponieważ moja rolada z farszem paprykowo – cebulowo – pieczarkowym i piersią z kurczaka tak bardzo posmakowała całej mojej rodzince, iż zażyczyli sobie, żebym ją częściej robiła:) Dlatego gorąco polecam tę roladę serową, bo jest naprawdę pyszna i smakuje wyśmienicie zarówno podana na ciepło jak i na zimno:)

ROLADA SEROWA WG VIOLI

CIASTO SEROWE:

30 dag sera żółtego (gouda)

4 jajka

1 szklanka majonezu (szkl. o pojemności 250 ml)

FARSZ:

50 dag pieczarek

1 czerwona papryka

1/2 żółtej papryki

1 duża cebula

sól, pieprz czarny

2 łyżki oleju

4 pojedyńcze filety z kurczaka

PRZYGOTOWANIE CIASTA SEROWEGO:

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy 4 jajka (wcześniej należy jajka rozbełtać widelcem) i szklankę majonezu. Dokładnie mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i nalewamy masę równomiernie ją rozprowadzając. Blachę z masą serową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 25 minut. Z upieczonego ciasta serowego ostrożnie ściągamy papier do pieczenia i studzimy.

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w miarę drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Cebule podsmażamy 4 minutki na 2 łyżkach oleju i następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i razem smażymy jakieś 3 minutki. Następnie po tych trzech minutkach do cebuli i papryki dodajemy również pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż pieczarki odparują wodę. Na końcu doprawiamy farsz solą i czarnym pieprzem. Studzimy.

PRZYGOTOWANIE FILETÓW Z KURCZAKA:

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie rozbijamy. Każdego fileta delikatnie z każdej strony solimy i pieprzymy.

PRZYGOTOWANIE ROLADY DO PIECZENIA:

Na ciasto serowe nakładamy farsz i układamy filety z kurczaka. Zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do keksówki lub układamy na blaszce z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35 minut. Podajemy na ciepło lub zimno. Wystudzoną roladę przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!!!!