Kochani zapraszam was na pyszną sałatkę gyros, na którą zarówno w internecie jak i wśród moich znajomych krąży bardzo wiele różnych i wspaniałych przepisów:) Przepis na sałatkę gyros, dostałam jakiś czas temu od koleżanki i od razu stała się hitem każdej uroczystości:) Jednak zmieniłam w niej sposób podawania czyli w mojej wersji nie robię tej sałatki warstwowo, tylko mieszam składniki i tak podaje:) I jeszcze zamiast czerwonej cebuli dodaję białą, oraz używam całego opakowania przyprawy do gyrosa:) Ciekawi mnie czy może ktoś z was robi identyczną wersje:) Zachęcam także do eksperymentów z tą sałatką i jak macie tylko ochotę dodajcie do niej inny składnik np. czerwoną paprykę, pora, jajka, ser żółty, pomidora, ogórki itd. lub zróbcie do niej sos czosnkowy, naprawdę możecie stworzyć własną pyszną wersje tej sałatki i zadziwić wszystkich, którzy jej spróbują:) 

SKŁADNIKI:

podwójny filet z kurczaka

1 kapusta pekińska (70-80 dag)

puszka kukurydzy

7 ogórków konserwowych

1 duża cebula

1 opakowanie przyprawy do gyrosa (ja używam Knorra)

sól, pieprz czarny

3 -4 łyżki majonezu

kilka łyżek ketchupu łagodnego

3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, następnie posypać przyprawą do gyrosa, dodać olej i wymieszać. Tak przygotowane mięsko odstawić do lodówki na pół godzinki i następnie usmażyć i wystudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy, cebulę, ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a kapustę pekińską w cienkie paseczki. Następnie przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem. Wszystkie składniki wraz z sosem wymieszać i doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem po czym odstawić do lodówki na dwie godzinki:)

SMACZNEGO!!!