Pyszny, orzeźwiający sernik na zimno z mocno wyczuwalnym smakiem cytrynowym, a jego konsystencja jak dla mnie wprost idealna, piankowa i puszysta. I nie ukrywam, że jest to jeden z moich ulubionych serników na zimno. Mój Mąż i Synuś również zakochali się w nim od pierwszego spróbowania:) Mój serniczek powstał na podstawie tego przepisu klik. Mam nadzieję, że moja wersja sernika cytrynowego na zimno Wam posmakuje, oczywiście polecam również wypróbować oryginalny przepis:) 

SERNIK CYTRYNOWY NA ZIMNO WG VIOLI 

BISZKOPT:

4 jajka

4 czubate łyżki mąki tortowej

4 czubate łyżki cukru

1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:

500 g użyłam sera śmietankowego

500 ml śmietany kremówki 36% (lub 30%)

1 szklanka cukru pudru

2 opakowania galaretki cytrynowej

375 ml wrzącej wody

DODATKOWO:

2 opakowania galaretki cytrynowej

ok. 400 ml wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. W miseczce mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Tortownicę o średnicy 24 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 170°C.

PRZYGOTOWANIE MASY:

Na początku rozrabiamy galaretki w 375 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ser śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem (ja to robię około minutki mikserem). Ubijamy również mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy z masą serową. Gdy galaretka będzie całkowicie zimna wlewamy ją do masy serowej miksując około minutki mikserem.

PRZYGOTOWANIE GALARETKI DO DEKORACJI SERNIKA:

W 400 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 cytrynowe galaretki i studzimy.

PRZYGOTOWANIE SERNIKA:

Biszkopt po upieczeniu studzimy. Przekrawamy na dwie części. Jeden placek zamrażamy (będzie nam potem służyć do następnego ciasta), a drugi przekładamy do tortownicy i zalewamy masą serową. Wstawiamy na 2-3 godzinki do lodówki, aby masa stężała. Następnie odlewamy do płaskiego naczynia ok. 100 ml galaretki, która po zastygnięciu posłuży nam do wycinania foremkami gwiazdek, które będą potrzebne do dekoracji sernika. Pozostałą częścią galaretki zalewamy sernik i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

PORADY VIOLI

Kochani biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika bo inaczej może biszkopt opaść. Biszkopt możecie Kochani również upiec ze swojego sprawdzonego przepisu:) Ja piekę z 4 jajek i przekrawam na dwa placki, jeden zamrażam, a drugi wykorzystuje do ciasta, które aktualnie robię i wam kochani też tak polecam zrobić:) Ale tak naprawdę nie musicie koniecznie piec biszkopta, wystarczy użyć na spód herbatników lub biszkoptów i będzie o wiele prościej i szybciej i zapewniam, że równie smacznie co z biszkoptem. 

A jeśli chodzi o wybór sera do sernika to Kochani możecie również użyć waszego ulubionego sera, ja wybrałam akurat ser śmietankowy i jestem z tego wyboru bardzo zadowolona, ale z pewnością nadal będę jeszcze eksperymentować z różnymi serami i galaretkami, i pewnie znów powstanie sernik, ale tym razem o zupełnie nowym smaku:):) 

 

SMACZNEGO!!!