Snicers to pyszne ciasto, które podbiło moje serce i podniebienie. Jest słodkie i bogate w smaku, a miodowe płaty są przełożone pyszną masą budyniową i kajmakową oraz uwieńczone karmelizowanymi orzechami włoskimi. Gorąco polecam wielbicielom orzechów:) Przepis mam od znajomej i od razu go wypróbowałam:) Także bardzo gorąco polecam go upiec na święta:)

MÓJ PYSZNY SNICERS :)

snicers

SKŁADNIKI CIASTA NA 3 BLATY:

60 dag mąki pszennej,

3/4 szklanki cukru,

2 jajka,

2 żółtka,

20 dag margaryny,

2- 3 łyżki mleka,

3 łyżki miodu,

2 łyżeczki sody,

1 opakowanie cukru waniliowego,

SKŁADNIKI NA POLEWĘ ORZECHOWĄ:

200 -300 g orzechów włoskich,

2 łyżki cukru,

3 łyżki miodu,

3 łyżki margaryny,

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

0, 75 l mleka,

4 łyżki mąki pszennej,

4 łyżki mąki ziemniaczanej,

3 żółtka,

3 łyżki cukru,

2 cukry waniliowe,

250 g masła

SKŁADNIKI NA KREM II:

Gotowa masa kajmakowa w puszce.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Piekarnik nagrzać do 175 -180 stopni C. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać nożem z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 36×25, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Delikatnie przenieść na przygotowaną blaszkę (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę ( również delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto zbyt mocno nie przywarło do papieru). Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 10-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami włoskimi piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde. Upieczone ciasto należy przenosić z blachy dopiero kiedy przestygnie ponieważ zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.

PRZYGOTOWANIE POLEWY ORZECHOWEJ:

W małym garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać pokrojone orzechy włoskie. Pogotować chwilę na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia. Masę nałożyć na ciasto i upiec.

PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ:

Odlewamy z 0,75 l mleka troszkę do mniejszego garnuszka, resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować całość – cały czas mieszając. Powstanie nam domowy budyń. Na koniec wrzucamy 250 g masła i mieszamy aż będzie jednolita masa.

PRZYGOTOWANIE KREMU II:

Użyłam gotowej masy kajmakowej :)

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!!!!