Snicers to pyszne ciasto, które podbiło moje serce i podniebienie. Jest słodkie i bogate w smaku, a miodowe płaty są przełożone pyszną masą budyniową i kajmakową oraz uwieńczone karmelizowanymi orzechami włoskimi. Gorąco polecam wielbicielom orzechów:) Przepis mam od znajomej i od razu go wypróbowałam:) Także bardzo gorąco polecam go upiec na święta:)
MÓJ PYSZNY SNICERS
SKŁADNIKI CIASTA NA 3 BLATY:
60 dag mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
2 żółtka,
20 dag margaryny,
2- 3 łyżki mleka,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki sody,
1 opakowanie cukru waniliowego,
SKŁADNIKI NA POLEWĘ ORZECHOWĄ:
200 -300 g orzechów włoskich,
2 łyżki cukru,
3 łyżki miodu,
3 łyżki margaryny,
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
0, 75 l mleka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
3 łyżki cukru,
2 cukry waniliowe,
250 g masła
SKŁADNIKI NA KREM II:
Gotowa masa kajmakowa w puszce.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Piekarnik nagrzać do 175 -180 stopni C. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać nożem z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 36×25, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Delikatnie przenieść na przygotowaną blaszkę (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę ( również delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto zbyt mocno nie przywarło do papieru). Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 10-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami włoskimi piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde. Upieczone ciasto należy przenosić z blachy dopiero kiedy przestygnie ponieważ zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.
PRZYGOTOWANIE POLEWY ORZECHOWEJ:
W małym garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać pokrojone orzechy włoskie. Pogotować chwilę na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia. Masę nałożyć na ciasto i upiec.
PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Odlewamy z 0,75 l mleka troszkę do mniejszego garnuszka, resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować całość – cały czas mieszając. Powstanie nam domowy budyń. Na koniec wrzucamy 250 g masła i mieszamy aż będzie jednolita masa.
PRZYGOTOWANIE KREMU II:
Użyłam gotowej masy kajmakowej
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Lubię snickersa jako batonik więc podejrzewam, że to ciasto byłoby świetne w smaku 😀
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować:)
Ja takze:)
Dziewczyny gorąco wam polecam wypróbować snicersa bo jest przepyszny:)
Pozdrawiam cieplutko
autorka stronki Violka
Widac ze jest pyszny, az slinka cieknie:)