Kochani zapraszam was na prosty, błyskawiczny, a przede wszystkim bardzo świąteczny i smaczny tort z masą z serka mascarpone i masą śmietanową, którego dodatkowo przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i udekorowałam świątecznymi dekoracjami z opłatka i gwiazdkami z białej czekolady. Przepis na tort znalazłam tutaj klik i trochę go sobie zmodyfikowałam tworząc własną wersję świątecznego tortu. Mam szczerą nadzieję, że świąteczny tort wam się spodoba i posmakuje:) Polecam go zwłaszcza na święta:)

ŚWIĄTECZNY TORT Z MASĄ MASCARPONE

I MASĄ ŚMIETANOWĄ WG VIOLI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

BISZKOPT:

6 jajek (dużych)

6 czubatych łyżek mąki tortowej

6 czubatych łyżek cukru

1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA MASCARPONE:

500 g serka mascarpone

400- 500 ml śmietanki 36% lub 30%

4 czubate łyżki cukru pudru

1 śmietan-fix

MASA ŚMIETANOWA:

500 ml śmietanki 36% lub 30%

2 śmietan-fixy

2 i 1/2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru wanilinowego

DODATKOWO DO DEKORACJI POTRZEBNE BĘDĄ:

siekane migdały,

1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki,

4 gwiazdki z białej czekolady,

świąteczne dekoracje z opłatka (choinki, czerwono – białe czapeczki, złote gwiazdki)

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 175°C.

PRZYGOTOWANIE MASY MASCARPONE:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Serek mascarpone wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać serek do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

PRZYGOTOWANIE MASY ŚMIETANOWEJ:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z pozostałymi składnikami i pokryć nią wierzch biszkopta oraz boki.

PRZYGOTOWANIE TORTU:

Wystudzony biszkopt należy przekroić na trzy krążki. Następnie pierwszy krążek należy posmarować połową kremu mascarpone. Na drugi krążek nakładamy połowę dżemu z czarnej porzeczki i wysmarowaną częścią delikatnie kładziemy na masie i dociskamy dłońmi. Na wierzchu drugiego krążka smarujemy pozostałą połowę dżemu (oznacza to że drugi krążek biszkopta jest smarowany z dwóch stron dżemem) i delikatnie nanosimy kolejną część kremu. Na krem nakładamy trzeci krążek i delikatnie dłońmi go dociskamy. Następnie wierzch trzeciego krążka oraz boki tortu smarujemy masą śmietanową. Boki tortu dekorujemy również siekanymi migdałami. Na tort nanosimy również świąteczne dekoracje wedle uznania (ja swój tort udekorowałam tak jak widać na zdjęciu):):)

W TAKIEJ POSTACI WSTAWIAM TORT DO LODÓWKI

 DEKORACJĘ Z OPŁATKÓW UMIESZCZAM NA TORCIE

PRZED SAMYM PODANIEM NA STÓŁ ŚWIĄTECZNY 

PORADY VIOLI

Kochani oczywiście biszkopt możecie upiec według swojego sprawdzonego przepisu. Do przełożenia tortu można również użyć dżemu z owoców leśnych. Zaś cały tort można spokojnie udekorować innymi świątecznymi dekoracjami. Dekoracje z opłatka oraz gwiazdki z białej czekolady są ogólnie dostępne w sklepach. 

SMACZNEGO!!!