Kochani do stworzenia złotej choinki w tym roku wykorzystałam stożek styropianowy oraz kaszę gryczaną, ale można użyć również ryżu:) Natomiast całą choineczkę pokryłam ozdobami z makaronu. Taka choineczka idealnie nadaje się na świąteczną dekorację domu jak i również na prezent pod choinkę:) Mam nadzieję, że moja choineczka wam się spodoba i gorąco zachęcam do jej zrobienia:)

ZŁOTA CHOINKA Z KASZY GRYCZANEJ

I MAKARONU WG VIOLI

DO ZROBIENIA CHOINKI Z KASZY GRYCZANEJ

I MAKARONU POTRZEBNE BĘDZIE:

1 stożek styropianowy 20 cm

2 woreczki kaszy gryczanej

klej magic (u mnie klej z aplikatorem)

klej w pistolecie na gorąco

złota farba w sprayu

złoty klej brokatowy

czerwony klej brokatowy

makaron kolanko z falbankami (6 sztuk na 3 serca)

makaron kokardki (5 sztuk)

makaron koła młyńskie (4 sztuki)

SPOSÓB WYKONANIA:

Na papier do pieczenia lub folię aluminiową rozsypujemy kaszę gryczaną i delikatnie dłońmi ją wygładzamy. Na połowę stożka nakładamy klej magic i delikatnie naszą choineczkę obtaczamy w kaszy gryczanej. Podobnie robimy z drugą połówką. Choinkę pozostawiamy do wyschnięcia kleju. Następnie klejem na gorąco przyklejamy z makaronu kolanko z falbankami serca (u mnie trzy sztuki serduszek), a na czubek choinki przyklejamy 1 kokardkę. Natomiast pozostałe kokardki i koła młyńskie doklejamy w dowolne miejsca na choince (u mnie jak widać na zdjęciu). Po wyschnięciu kleju na gorąco malujemy ją farbą na złoto i pozostawiamy ją do wyschnięcia. Po wyschnięciu farby jeśli zajdzie taka potrzeba ponownie nakładamy drugą warstwę i znów pozostawiamy ją do wyschnięcia. Ozdoby makaronowe na choince pokrywamy złotym i czerwonym klejem brokatowym wg uznania.

CHOINKA POKRYTA KASZĄ GRYCZANĄ

I OZDOBAMI Z MAKARONU